Jesienna komosa.

 

IMG_6417
 Tyle w nim pokrywamy nadziei i planów. Tyle ma się wydarzyć i pomieścić w dwóch dniach ledwie. Zadośćuczynić trudom tygodnia. A przede wszystkim nie rozczarować i sprawić, by bardziej nam się chciało. Nie wiem, nigdy nie wiem, jak to zrobić, żeby się udało. Ile chwil, sekund, minut wykraść trzeba dla siebie, by wyjść cało i z uśmiechem z wekkendowej euforii? Może Wy wiecie?

Zasiadam przy kuchennym stole, a wieczór otula mnie zza okna coraz bardziej mrocznym spojrzeniem. Czekam na Listę. Za chwilę wstawię owsiane ciasteczka, które będę piekła w
niedzielę. Może uda mi się jutro upiec ciasto? Pójść na basen w niedzielę rano? I poczytać Księgi Jakubowe? Plan minimum. Wpleciony drobną czcionką w wiecznie otwartą listę obwiązków. 

 

IMG_6422

 

Jesienna komosa

Składniki: na 2 osoby
100 g komosy ryżowej
300 g bakłażana (2 małe)
250 g cukinii
300 g dyni np. Hokkaido
2 ząbki czosnku
garść rodzynek
garść świeżej mięty
sól, pieprz, duża szczypta kuminu, mielonej kolendry i
cynamonu
sok z cytryny do smku

 Na dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Bakłażana myjemy, osuszamy, nakłuwamy gęsto widelcem. Cukinię i dynię kroimy w kostkę. Warzywa razem z bakłażanem układamy na blasze. Pieczemy 30-40 minut, jeżeli zachodzi taka potrzeba cukinię wyjmujemy z piekarnika wcześniej.
3. Bakłażana kroimy w kostkę.
4. W czasie, gdy pieką się warzywa gotujemy komosę. Ziarna płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością osolonej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy tak 10 minut. Po tym czasie odstawiamy i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i zostawiamy do przestudzenia.
5. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy tak na 15 minut, po tym czasie odsączamy.
6. Miętę siekamy. Czosnek pokrojony w płatki podduszamy na klarowanym maśle. Dodajemy do warzyw i komosy razem z rodzynkami, doprawiamy.
7. Łączymy wszystkie składniki dressingu w małym słoiku, wstrząsamy, dodajemy 1 łyżeczkę wrzątku, wstrząsamy ponownie. Dodajemy do komosy – całość delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy, do smaku skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy.

 

IMG_6431

Smacznego!

4 comments Add yours
  1. Mam podobnie, tylko ja się zawsze bardziej nastawiam na tydzień. W weekendy nie chcę nigdy uwierzyć, że w tygodniu będzie tak niewiele czasu. Mam cotygodniową to do list i wykreślam z niej połowę, czasem trochę więcej. Nigdy wszystko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *