Świąteczne pierogi z twarogiem i makiem

No dobrze, to już ostatni z przepisów na nasz świąteczny półmisek pierogów, o którym pisałam więcej tutaj.

Nie mogłam sobie podarować „ulepszenia” przepisu na pierogi z twarogiem, ani tym bardziej oprzeć się pokusie nadania mu charakteru bardziej świątecznego.

I tak – do standardowych składników na pierogi z twarogiem dodałam ziarna z połowy laski wanilii, świeżo startą skórkę z pomarańczy i zmielony mak. Rozwałkowując resztkę ciasta dodałam do niego dużą szczyptę zmielonego maku – trochę także po to, by z łatwością pierogi na półmisku odróżnić. Po szczegóły zapraszam poniżej. I oczywiście – polecam gorąco!

Świąteczne pierogi z twarogiem i makiem

Składniki:

230 g twarogu (miałam akurat bez laktozy, w łezce)

1/2 laski wanilii

skórka otarta z pomarańczy, posiekana drobno

szczypta cynamonu

2 łyżki zmielonego maku

skyr lub kwaśna śmietana lub gęsty jogurt grecki do uzyskania odpowiedniej konsystencji (u mnie 2 łyżki)

1 żółtko

szczypta soli

brązowy cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  2. Dodajemy pozostałe składniki.
  3. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy cukrem wedle uznania.

Przepis na ciasto na pierogi wg Beaty Śniechowskiej

Składniki:

500 g mąki pszennej (typ 500)

100 g mleka

220 g wody

20 g masła

2 szczypty soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól a w środek wlewamy ciepłe mleko z wodą i masłem.
  2. Wyrabiamy rękami lub posługujemy się robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  3. Ciasto odkładamy na blacie przykryte misą, na 20 minut, aby odpoczęło.
  4. Po tym czasie wałkujemy, wykrawamy i lepimy.

Smacznego!

2 komentarze Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *