23:37 a falafele wciąż jeszcze czekają na publikację. Kolejny dzień. Zanim zmrużę 2 oko, ostatecznie i do rana (mam nadzieję 😉 spróbuję jeszcze dokończyć i napisać kilka słów tytułem zachęty.
Uczciwość jednak nakazuje napisać, że rodzinie nie posmakowały. Mnie – jak najbardziej. Może gdzieś nastąpił przesyt daniami bezmięsnymi i wzięli się zbuntowali? Może. Ja uznałam je za naprawdę proste i smaczne. Mam nadzieję też, że wśród Was znajdą się i tacy, którzy spróbują. Szkoda byłoby nie – tyle Wam powiem.
Aaa i jeszcze – Dobrej nocy, Kochani 😉
Klasyczne wegańskie falafele
Składniki: na 24 sztuki
1 i 1/2 szkl. cieciorki (nieugotowanej)
1/2 szkl. posiekanej zielonej pietruszki
1/2 szkl. posiekanej cebuli
7 ząbków czosnku
2 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
1 i 1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki kuminu
szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
opcjonalnie – szczypta pieprzu kajeńskiego
olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)
Przygotowanie:
- przepłukujemy na sitku ziarna soczewicy.
- Zalewamy je wodą w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak 1 minutę, następnie przykrywamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy tak na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy przez sitko i osuszamy.
- Do misy robota przekładamy pietruszkę, cebulę i czosnek i miksujemy dokładnie, odstawiamy.
- Dodajemy do nich cieciorkę, mąkę owsianą, sól, kumin, kardamon, kolendrę i pieprz kajeński. Miksujemy dokładnie do uzyskania konsystencji pasty.
- Doprawiamy, jeśli trzeba, następnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie formujemy falafele i smażymy je na patelni pk 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy po wyjęciu z patelni. Podajemy.
Przepis pochodzi ze strony Minimalist Baker.
Smacznego!