Tak sobie myślę, że upodobanie do kulinarnej monotonii to chyba trochę specjalność dzieci. Przypominam sobie, jak synek pierwszy jadł przez 10 lat z rzędu tylko rosół i żadnej innej zupy. Synek drugi do dziś pasjami zjada jakieś konkretne danie przez kilka tygodni z rzędu. Czy to ravioli, kabanosy czy biały twarożek.
Teraz, kiedy przyjeżdżają do Polski, do dziadków przez cały pobyt obaj na pierwsze śniadanie jedzą rogale z żółtym serem. I nie ma mowy, żeby było inaczej. Dziadek staje na głowie, bo rogale muszą być, nawet w niedzielę. Wieczorem – muszą być tosty. Przymykam oczy na to menu, bo kiedy wracamy do siebie nie jedzą już ani jednego ani drugiego. A rytuały w życiu – ważna rzecz. To przecież fundamenty wspomnień.
Kiedy chcę im sprawić prawdziwą radość piekę maślane rogale z makiem tutaj w Belgii. Takie jak z Polski, mawiają, a nawet lepsze. Zaczyna się wtedy u nas ciąg rogalikowy, w czasie weekendu zdarza mi się piec je 3 razy. Aż powiem stop. W końcu to mąka pszenna … Pociecha jest taka, że przynajmniej wiem, co jest w składzie.
Są rzeczywiście przepyszne. Maślane, puszyste, mięciutkie. Na drugi dzień wciąż są miękkie. Ja posypuję je makiem, bo synek drugi nienawidzi sezamu, i innych wymysłów. Ma być klasycznie, z makiem i już. Polecam gorąco!
Maślane rogale śniadaniowe
Składniki:
500 g mąki
1 łyżka mleka w proszku (można pominąć, jeśli nie mamy)
2 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g masła
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy mleko, odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w niej drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mleko w proszku, mieszamy. Robimy zagłębienie w środku, do którego wbijamy jajka, dodajemy miód i pozostałe mleko. Zagarniamy mąkę z brzegów, łącząc z jajkiem.
3. Kiedy rozczyn jest gotowy wlewamy go do mąki, łączymy. Przekładamy na blat. Zaczynamy wyrabiać. Kiedy ciast jest mniej więcej wyrobione dodajemy masło i olej. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się nam kleić do rąk, będzie jednolite i elastyczne.
4. Przekładamy do miski, odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Na wysypanym mąką blacie dzielimy na pół, rozwałkowujemy, zwijamy trójkąty, z każdej połówki po 6.
6. Układamy w dużych odstępach na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na 30 minut. Roztrzepujemy jajko, którego użyjemy do posmarowania rogali przed pieczeniem, odstawiamy na bok – musi mieć temperaturę pokojową.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
8. Rogale dokładnie i delikatnie smarujemy jajkiem, posypujemy makiem/sezamem/ziarnami lnu.
9. Pieczemy 10 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Hmmm, wspaniałe – nie mogę się oprzeć aby zrobić takie same
Naprawdę polecam, bo warto spróbować,
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Super! Naprawde warto spróbować,
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Pamiętam takie z dzieciństwa – cudownie puchate i maślane, mmm… 🙂
Mi Dziadek na śniadanie kupował pączki, jak byłam mała. Zgroza! 😀
Dlaczego zgroza???
Fajny dziadek 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Dzien dobry, czy mozna wyrabiac ciasto mikserem ze specjslna koncowka?
Tak, oczywiscie.
Pozdrawiam serdecznie
ANna
Dziękuję za odp ?
Dzien dobry,
czy mozna wyrabiac ciasto mikserem ze specjslna koncowka?
Pozdrawiam serdecznie
Co z resztą mleka?
Juz dopisałam, dodajemy razem z miodem i jajkiem, dziękuję za tę uwagę
Życzę powodzenia
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Rewelacyjny przepis, są pyszne 🥰
Rewelacyjny przepis, są pyszne 🥰
Miód na moje serce 🙂 Dziękuję i pozdrawiam Cie serdecznie
Ania
Czy ciasto mozna wyrobic w maszynie do chleba?
Oczywiscie, chociaz na koniec polecam jednak „utulic” ciasto w dloniach. Drozdzowe lubi cieplo i troske naszych rak, zycze powodzenia!
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Czy można zrobić z suchymi drożdżami?
Droga Aisho,
oczywiscie, wowczas ilosc drozdzy suchych to wagowo polowa swiazych. I nie musisz robic zaczynu, choc ja zwykle takze suche rozpuszczam wczesniej w cieplym mleku. Trzymam kciuki,
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc ?
Droga Aniu,
ciasto moze sobie powoli w nocy wyrastac w lodowce.
Potem tylko rano powinno nabrac temperatury pokojowej I mozesz forrmowac rogale.
Tak bym to zrobila,
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam
Pyszne!!! Zapomnialam dodac oleju ale i tak wyszly znakomite. Polecam.
Basia
Strach pomyśleć, jakie bybyły dobre, gdyby do nich dodac olej 😉
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Czy masło dodajemy takie zimne czy rozpuszczone ?
Ja dodaje zawsze miekkie, bo zdecydowanie poprawia to konsystencje ciasta w finale 🙂
Przepraszam za spozniona odpowiedz,
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Super przepis, rogaliki są przepyszne 😋 Polecam gorąco 🙂 ❤️
Dziekuje 🙂 i pozdrawiam serdecznie
Ania
Proste i bardzo smaczne, puszyste, mięciutkie. Gorąco polecam.
Dziękuję bardzo serdecznie za komentarz 🙂 bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ania
Są przepyszne! Dziś robię z tego przepisu bułeczki mleczne. Pozdrawiam 😍
Dziękuję 🙂
W takim wypadku polecam podwoić ilość mleka w proszku.
Pozdrawiam serdecznie
Ania