Sałatka na lato

To jest absolutny hit ostatnich dni. Rzecz prosta, elastyczna i bogata w smaki i wartosci. Elastyczna, bo ponieważ – jeśli nie macie mango lub macie go niewiele, możecie zastąpić je malinami, truskawkami, arbuzem lub borówkami (jagody też bedą super). Wczoraj wieczorem przygotowywałam ją nie wiem już po raz który i dorzuciłam po garści truskawek, borówek, końcówkę mango i arbuza. I wyszło super. Podstawą jest zgrillowany haloumi, ogórek, migdały pokrojone grubo, owoce, kolendra świeża i/lub mięta oraz dressing. Dodaję cieciorkę, kiedy sałatka ma zastąpić posiłek. Na samym końcu – tuż przed podaniem możemy dodać liście sałaty.

Nie będę się rozpisywać, gdyż zasiadam do przygotowywania wpisu książkowego (w tym miesiącu sobie nie podaruję, bo wiem, że czekacie).

Lenia sałatka z haloumi

Składniki: na 3-4 porcje

1 haloumi (225 g)*

1 mango (lub w podobnej ilości truskawek / malin / arbuza / borówek)

1 ogórek szklarniowy

garść migdałów w skórce pokrojonych grubo (można je wcześniej podprażyć na patelni)

mały kawałek czerwonej cebuli

1 słoiczek (lub puszka) ugotowanej cieciorki

posiekana kolendra i / lub mięta

Dressing:

6 łyżek oliwy

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka musztardy Dijon

1/2 łyżki soku z cytryny

* tu w Belgii kupuję cypryjski ser z chili, który de facto jest serem haloumi, oba do znalezienia na półkach w Colruyt, leżą obok siebie, marki Dodoni mimo, że jest z chili nie jest specjalnie ostry)

Przygotowanie:

  1. Haloumi grillujemy (ja rozdzielam je wcześniej na dwie połówki wzdłuż). Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie kroimy w kostkę.
  2. Przygotowujemy dressing przelewając wszystkie składniki do słoiczka, wstrząsamy do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodajemy pół łyżeczki gorącej wody i ponownie wstrząsamy, będzie idealny). Odstawiamy.
  3. Kroimy owoce, ogórka w dużą kostkę, siekamy zioła a cebulę w piórka.
  4. Odsączamy cieciorkę, opłukujemy.
  5. Przekładamy wszystkie składniki do salaterki, mieszamy, posypujemy migdałami i polewamy dressingiem, mieszamy ponownie, podajemy.
2 comments Add yours
  1. Idealna – prawie wszystko mam w lodowce, poza musztardą dijon, ale licżę, że miodowa jakoś podoła ją zastąpić 😉 jak zwykle pięknie się kłaniam Aniu i dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie! Aga

    1. Kłaniam się i ja 😊 Miodowa da radę tylko poziom kwaśności i ostrości warto uregulować, jeśli smak nakaże. Powodzenia i moc serdeczności Aga. Pięknych wakacji cudowna dziewczyno !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *