Farsz na te pierogi przygotowuję zawsze na oko. Tym razem – wyszły idealne. I jak to zwykle w takich sytuacjach – nie zapisywałam proporcji. Szczęśliwie jednak – post factum uświadomiłam sobie, że przygotowując farsz otwierałam nowe opakowania. Wystarczyło zatem tylko odmierzyć to, co w nich pozostało i skalkulować.
Nowością jest także ciasto na pierogi. Dotychczas za najlepsze uznawałam ciasto wg tego przepisu. I nadal uważam, że jest wyjątkowe. Idealnie się z nim pracuje. Ale lubię zmiany, lubię próbować. Dlatego, kiedy zobaczyłam przepis Beaty Śniechowskiej, pomyślałam – spróbuję, bo przekonuje mnie dodatek mleka i miesza ilość masła (umówmy się, w pewnym wieku to jednak składnik, który należy stosować z umiarem).
Zważywszy na fakt, że w samej tylko historii Addio korzystałam już z trzech/czterech przepisów na ciasto, waham się użyć w stosunku do niego określenia idealny – jednak, jest to sformułowanie naprawdę najbliższe temu, co myślę o tym przepisie. A więc – do czasu, aż nie znajdę innego – ten jest najlepszy 🙂 Wykorzystałam go do przygotowania prezentowanych Wam już tutaj pierogów z kaszą i grzybami. Spróbujcie ich koniecznie!
Rozwałkowując ciasto ułożyłam na nim gałązki świeżego koperku. Pierogi zdecydowanie zyskały na wyglądzie, aromacie i smaku. Podałam je na kwaśnej śmietanie z konfiturą z ostrej papryczki domowej produkcji.
![](http://www.addiopomidory.pl/wp-content/uploads/2025/01/Pierogi-ruskie-z-koperkiem-3-1200x1800.jpg)
Przepis na ciasto na pierogi wg Beaty Śniechowskiej
Składniki:
500 g mąki pszennej (typ 500)
100 g mleka
220 g wody
20 g masła
2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól a w środek wlewamy ciepłe mleko z wodą i masłem.
- Wyrabiamy rękami lub posługujemy się robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Ciasto odkładamy na blacie przykryte misą, na 20 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie wałkujemy, wykrawamy i lepimy.
Pierogi ruskie 2.0 – Farsz
Składniki:
700 g mączystych ziemniaków (waga przed obraniem)
460 g twarogu (miałam taki bez laktozy, w łezkach)
3 kopiaste łyżki skyra
350 g cebuli (waga przed obraniem)
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
sos sojowy i kremowy ocet balsamiczny do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przykrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na klarowanym maśle. (Idealnie – karmelizujemy ją powolutku – posoloną pod przykryciem).
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
- Łączymy wszystkie składniki w misie wyrabiając przez chwilę dłońmi. Doprawiamy do smaku.
![](http://www.addiopomidory.pl/wp-content/uploads/2025/01/Pierogi-ruskie-z-koperkiem-1200x1800.jpg)
Smacznego!