Bardzo lubię pytać cud-męża, jak mu coś smakuje, bo wiem, że mogę liczyć na zabawną odpowiedź. Im dowcipniejsza, tym bardziej mu smakuje. Spytałam go dziś, jak smakują mu nowe bułki, które pochłaniał z zapałem. – Mógłbym ich zjeść tysiąc i nie miałbym dosyć. Wiesz, jak w „Lokomotywie”… i tu przystąpił do recytacji. Ale, wiecie co – mógł mieć rację. Zaryzykuję stwierdzenie, że są tak dobre, że istotnie mogą się nie znudzić. Nigdy.
Najbardziej smakowały nam z masłem i kozim serem. Rewelacja. I były gotowe akurat na drugie śniadanie. Obok rogali z makiem będą od dziś stałym punktem programu śniadaniowego. Polecam bardzo gorąco!
Bułki z makiem
Składniki:
4 szkl. mąki pszennej
1 i 1/4 szkl. mleka
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
1/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
Ponadto:
1 jajko do posmarowania bułeczek
3 łyżki maku do posypania
Przygotowanie:
- Mleko podgrzewamy.
- Rozkruszone drożdże posypujemy 1 łyżką cukru, rozpuszczamy mieszając, zasypujemy łyżeczką mąki, dokładnie rozprowadzamy, zalewamy połową podgrzanego mleka. Mieszamy do połączenia, przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Pozostały cukier i mąkę przesypujemy do misy miksera, dodajemy jajko, sól, pozostałe mleko i olej. Łączymy, dodajemy rozczyn, miksujemy, mniej więcej jednolite ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy dłońmi.
- Formujemy kulę z ciasta i przekładamy ją do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na mniej więcej 1 godzinę.
- Po tym czasie dzielimy na 14 równych części – u mnie po 75 g każda. Formujemy z każdej wałeczek, wiążemy supeł a końcówki zawijamy dwukrotnie wokół – tak jak to widać na filmie. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
- Smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem.
- Pieczemy 15 minut. Studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z tego blogu a wyszukała go niezawodna Edyta vel Onijka i podała na swoim profilu na Instagramie (@onijka)
Smacznego!
Fascynujace to zwijanie! 🙂
Mam nadzieję, że nie – hipnotyzujące 😉
Serdecznosci Olu!
Buziaki
Ania
1 i 1/4 mleka to w szklankach?
Sciskam!
Ola
Gapa ze mnie, tak – masz rację Olu, już poprawiam 🙂
Serdecznosci
Ania
Zrobiłam – bardzo smaczne 🙂
Bardzo sie cieszę i dziękuję za komentarz. Polecam spróbować jeszcze upiec rogale śniadaniowe – http://www.addiopomidory.pl/maslane-rogale-sniadaniowe-2/
Pyszne są.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Witam czy moglaby Pani okreslic jakiej wielkosci szklanki sa uzyte w przepisie? Niektore publikacje pisza 130gm a nawet spotkalam sie z 250gm.? Z gory dziekuje
Chodzi o szklankę o pojemności 250 ml. Powodzenia!
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Dziekuje.Pozdrawiam Ela