Cranachan to tradycyjny szkocki deser. Drzewiej podawany
głównie latem i przy ważnych okazjach, takich jak choćby wesele. Dziś jednak
podaje się go przez cały rok. Zwyczajem jest podawanie wszystkich składników
osobno, tak aby goście sami kompomowali swoje desery. Podstawowymi komponentami
są: bita śmietanka, uprażone płatki owsiane, nasączone odrobiną whiskey (a
jakże!) i pozostawione na noc oraz truskawki lub maliny przetarte do
konsystencji musu. Pomysłów na realizację tego deseru znajdziecie z pewnością
wiele. Ja pozostaję przy tym chyba najbardziej tradycyjnym. Polecam go i Wam,
niezmiennie gorąco.
głównie latem i przy ważnych okazjach, takich jak choćby wesele. Dziś jednak
podaje się go przez cały rok. Zwyczajem jest podawanie wszystkich składników
osobno, tak aby goście sami kompomowali swoje desery. Podstawowymi komponentami
są: bita śmietanka, uprażone płatki owsiane, nasączone odrobiną whiskey (a
jakże!) i pozostawione na noc oraz truskawki lub maliny przetarte do
konsystencji musu. Pomysłów na realizację tego deseru znajdziecie z pewnością
wiele. Ja pozostaję przy tym chyba najbardziej tradycyjnym. Polecam go i Wam,
niezmiennie gorąco.
Jutro zaś zapraszam na smoothie z buraczkami. Zaopatrzcie
się w większy zapas malin, przydadzą się także i do tego przepisu. Dobrej soboty,
Kochani.
się w większy zapas malin, przydadzą się także i do tego przepisu. Dobrej soboty,
Kochani.
Cranachan
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
70 g płatków owsianych
120 g cukru**
400 g malin
2 – 3 łyżki whiskey
Przygotowanie:
1.
Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem
do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem
do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
2.
Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.
Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.
3.
1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whiskey*
i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whiskey*
i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
4.
Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut,
aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut,
aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
5.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej
płatki owsiane, mieszamy dokładnie.
6. W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch
posypujemy płatkami, wstawiamy
do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej
płatki owsiane, mieszamy dokładnie.
6. W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch
posypujemy płatkami, wstawiamy
do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy.
Uwagi:
*jeżeli deser zamierzamy podać dzieciom będziemy musieli
zrezygnować z alkoholu. Wówczas
najlepiej jest po uprażeniu i przestudzeniu płatków większą część z nich
zmielić i dodać do ubitej śmietanki. Przy tej opcji zyskujemy także na czasie.
zrezygnować z alkoholu. Wówczas
najlepiej jest po uprażeniu i przestudzeniu płatków większą część z nich
zmielić i dodać do ubitej śmietanki. Przy tej opcji zyskujemy także na czasie.
**można zrezygnować z połowy cukru na rzecz odrobiny
miodu, z którą ubijemy śmietankę.
miodu, z którą ubijemy śmietankę.
Smacznego!
bardzo fajny, prosty deser 🙂 świetny pomysł 🙂
Tak, maliny to jest cos czego mi trzeba 😉
Świetny deser, wersja dla dorosłych bardzo mi się podoba – whiskey samej w sobie nie lubię, ale wyobrażam sobie tę jakość którą dodaje.
niby taki prosty, a wygląda cudownie. 🙂
deser piękny !
Wspaniały deser!!! A jak się odchudzamy to możemy zastąpić śmietanę jogurtem greckim! A piosenka to moja popisowy wątek!! Uwielbiam jej słuchac a jeszcze bardziej słuchać. Sprawiłaś mi wielką radość tym utworem!
Kolor,wygląd, zdjęcia..pięknie 🙂
chętnie bym skosztowała takiego deserku:) bardzo mi się podoba
wyśmienity
niby proste do zrobienia, ale wygląda wspaniale i nie mam wątpliwości, że tak samo smakuje:D
Słodka kremówka i kwaśne maliny, uwielbiam takie połączenia!
mmmmmmmmm uwielbiam wszelkie desery z malinami, wiec koniecznie musze sprobowac. Mam whiskey, czas tylko znalezc maliny. Szkoda, ze sa takie drogie.
Przy takiej aurze jak dziś, ten deser to rozkoszne wpomnienie lata….
Trochę dziś przemarzłam i przemokłam…deser z odrobiną whiskey byłby w sam raz 🙂
Świetny deser. Z chęcią zjadłabym 🙂 i pięknie się prezentuje 🙂
O, coś fajnego! wygląda wspaniale. I z whiskey , wow!:)
rewelacja 🙂
na dzisiaj wprost najlepszy 😉
Ale apetycznie go opisałaś !
Wspanialy deser! Nie dziwie sie, ze "awansowal" z odswietnego na codzienny 🙂
Mmm, musi smakować wspaniale 🙂
Witam 🙂 wspaniały deser , interesuje mnie tylko na ile porcji wystarczą podane w przepisie składniki ?
LittleHope,
to zalezy od wielkosci pucharkow – 3 albo 4.
Pozdrawiam
Anna