Dżem śliwkowy z kolendrą i limonką.

 

IMG_8426
W tym roku nasza śliwa była bardzo łaskawa. Przez kilka dni smażyłam dżemy i konfitury. Oto przepis na dżem z kolendrą i limonką. Bardzo lekki i świeży. Ilość cukru jest kwestią smaku.

Osobiście nie lubię, kiedy dżem jest zbyt słodki. Poczęstowana nim koleżanka z pracy, (Karolina, pozdrawiam), potwierdziła – jest pyszny.

 

IMG_8436

 

Dżem śliwkowy z kolendrą i limonką
Składniki:
1 kg śliwek
200 g cukru*
3 łyżki posiekanej drobno świeżej kolendry
skórka otarta z 1 limonki
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy.
2. Umieszczamy w garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem, mieszamy, gotujemy na średnim i potem na małym ogniu.
3. Pod koniec gotowania (na kwadrans przed) dodajemy kolendrę i skórkę. Mieszamy dokładnie.
4. Gorący przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.
*ilość cukru zależy od naszego smaku, możemy ją zwiększyć
IMG_8446

 

Smacznego!
8 komentarzy Dodaj swoje
  1. Dżem pyszny, najpierw zrobiłam z Twojego przepisu, ale jednak za dużo cukru to jest dla mnie… Dziwna jestem, wiem 😉 Dziś robiłam drugą porcję, już mniej cukru dałam, powinno być ok. Świetne połączenie z limonką i kolendrą, dziękuję za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *