Kokosowa tarta wiejska z rabarbarem i truskawkami.

Biegnę. Patrzę na rosnące na poboczu skrzypy, niezapominajki i kaczeńce. Zastanawiam się, jak i kiedy mały chłopiec, który w wolnej chwili zwykł wsiadać na rower ze swoją torbą i nożyczkami po kwiaty dla mamy zmienił się w wyższego ode mnie wyrostka z mutacją i trądzikiem. Jak mała złoto loczka o bezzębnym uśmiechu prezentowanym przy każdej możliwej okazji, zakładająca dla zabawy moje szpilki, stała się młodą kobietą, która za niespełna miesiąc będzie zdawać maturę?

Żeby nie popaść w zupełnie niepotrzebny żal i nie dać się ponieść nieustającej nostalgii poszukuję w myślach zdarzeń współczesnych, które ciężarem emocji dorównują tym minionym. Realnie, to i one musiałyby już należeć do przeszłości, by dostrzec ich wartość… Więc może prościej byłoby nauczyć się cieszyć teraz, bez oglądania wstecz. Każdą dyskusją, wspólnym posiłkiem, wymianą zdań i jedną z tych dyskusji, które córka pierwsza zwykła podsumowywać stwierdzeniem – jacy Wy jesteście staromodni? (W tym konkretnym przypadku zaryzykowałabym stwierdzenie, że to raczej kwestia wizerunku…) Bo to już przecież tak niedługo, kiedy zamiast dla 5 osób będziemy nakrywać dla 4. Człowiek młody wyobraża sobie czasami swój ślub, ale że dziecko swoje własne, które idzie na studia??? A tu proszę, dzieje się. Na naszych oczach. I nie ma co przecierać łez na wspomnienia dziecięctwa a otwierać je szerzej na to, co właśnie się staje. Takie moje postanowienie na najbliższe miesiące, ba! lata…

Przyznaję, że za wygląd to ona raczej nie zdobędzie górskiej premii a co dopiero żółtej/różowej koszulki lidera. Za to zdobędzie uznanie smakiem. Jest bowiem bardzo delikatna i pełna smaku właśnie.

Kokosowa tarta wiejska z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

100 g wiórków kokosowych (lub mąki kokosowej)

125 g mąki tortowej

2 łyżki cukru

1 łyżka skórki cytrynowej

2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego (używam jogurtu sojowego)

szczypta soli

110 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki

Ponadto:

400 g pokrojonego rabarbaru

3 + 2 łyżki cukru

120 g truskawek (mogą być mrożone)

3 łyżki wiórków kokosowych + 1 łyżka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Wiórki mielimy na mąkę, łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na 2 h.
  2. Rabarbar zasypujemy 3 łyżkami cukru, odstawiamy, aby puścił sok, na czas gdy ciasto chłodzi się w lodówce. Po tym czasie rabarbar przelewamy na sitko, odsączamy dokładnie.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm.
  5. Wysypujemy go równomiernie 1 łyżką wiórków kokosowych.
  6. Rabarbar i truskawki zasypujemy 2 łyżkami cukru, mąką ziemniaczaną i 3 łyżkami wiórków. Mieszamy dokładnie, aby równomiernie oblepiły owoce.
  7. Wysypujemy je na środku ciasta, równomiernie rozkładamy, pozostawiając brzegi do wywinięcia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem (brzegi ciasta będą po upieczeniu rumiane, jeśli nie używamy jajek – pomijamy).
  8. Pieczemy 35-45 minut. Studzimy. Podajemy.

 

 

Smacznego!

3 komentarze Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *