To już taka pora. Że miseczka dyniowego kremu potrafi zdziałać cuda. A kiedy do tego dodamy salsę z pomidorów, kremowe awokado, kolendrę i chrupiące nachos – mamy komplet. Ten krem najbardziej smakuje mi na bazie bulionu warzywnego domowej produkcji. Ale i tak kluczowe są przyprawy, których dynia potrzebuje bardziej niż ziemniaki soli 😉
Wypróbujcie koniecznie, my się nim zajadamy.
Krem dyniowy Tex-Mex
Składniki:
1 kg upieczonej dyni hokkaido
3-4 szkl. bulionu (użyłam warzywnego)
125 g cheddara
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej lub papryka ostra i słodka, kumin, suszone czosnek i cebula, oregano i sól – do smaku
Na salsę i do podania:
pomidor
czerwona cebula lub dymka
świeża kolendra
awokado
nachosy
Przygotowanie:
- Dynię miksujemy z gorącym bulionem, przyprawą meksykańską i cheddarem pokrojonym na mniejsze kawałki na gładki krem. Doprawiamy, jeśli potrzeba.
- Przygotowujemy salsę. Kroimy w kostkę pomidory i awokado, siekamy drobno cebulę i kolendrę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z pokruszonymi nachosami i przygotowaną salsą.
Smacznego!
Boże, jak to cudownie kolorowo wygląda!
Krem z salsą tworzą wyjątkowe połaczenie. Taka dyniowa to jest coś! Bardzo godna spróbowania 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Chciałam napisać to samo, co w ww. komentarzu – zdjęcia są cudowne! Za którymś już tam razem, kiedy widzę kolejny przepis na krem z dyni, myślę sobie, no szans na zaskoczenie nie ma. Nie jest niespodzianką już dodatek a to jabłka, a to imbiru, gruszki, pomarańczy.. A tu proszę! Jest cheddar! I przecież nie przejdę tutaj koło tego kremu obojętnie, nie ma szans. Aniu, dziękuję! Jakże mi te Twoje pomysły ubarwiają i ułatwiają codzienne gotowanie :):)
Hej Aga,
a jednak jest tu ktoś, kto tu jeszcze zagląda 🙂 bo już zaczynałam wątpić…
Ten krem to jest naprawdę coś, jedliśmy go ostatnio przez 2 tygodnie. Przygotowywałam, w słoiki po 1 porcji i do lodówki i było pod ręką takie rozgrzewające i sycące dobro 🙂
Cieszę się bardzo, że mogę pomóc i zainspirować 🙂
Moc serdeczności, Ago! I dziękuję 🙂
Ania
Ten krem z dyni jest przepyszny, a to połączenie z salsą wyśmienite. Całość wygląda pięknie. Robię go już nie pierwszy raz, chociaż wydawało mi się, że wcześniej przepis był z serem bursztyn. Dziękuję za przepis. 😍😋
Ten krem z dyni jest przepyszny, a to połączenie z salsą wyśmienite. Całość wygląda pięknie. Robię go już nie pierwszy raz, chociaż wydawało mi się, że wcześniej przepis był z serem Bursztyn.
Dziękuję za przepis. 😍😋
Droga Anno,
bardzo serdecznie dziękuję Ci za ten komentarz i radość, którą wywołał. My w domu też bardzo lubimy ten krem i jestem bardziej niż pewna, że wymyśliłam sobie ten przepis dokładnie z cheddarem (bo najidealniej pasował do kuchni tex-mex). Choć Bursztyn z dynią musi smakować świetnie. Dałaś mi do myślenia i kombinuję nad nowym przepisem 🙂
Pozdrawiam słonecznie,
Ania