Krem dyniowy Tex-Mex

To już taka pora. Że miseczka dyniowego kremu potrafi zdziałać cuda. A kiedy do tego dodamy salsę z pomidorów, kremowe awokado, kolendrę i chrupiące nachos – mamy komplet. Ten krem najbardziej smakuje mi na bazie bulionu warzywnego domowej produkcji. Ale i tak kluczowe są przyprawy, których dynia potrzebuje bardziej niż ziemniaki soli 😉

Wypróbujcie koniecznie, my się nim zajadamy.

Krem dyniowy Tex-Mex

Składniki:

1 kg upieczonej dyni hokkaido

3-4 szkl. bulionu (użyłam warzywnego)

125 g cheddara

2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej lub papryka ostra i słodka, kumin, suszone czosnek i cebula, oregano i sól – do smaku

Na salsę i do podania:

pomidor

czerwona cebula lub dymka

świeża kolendra

awokado

nachosy

Przygotowanie:

  1. Dynię miksujemy z gorącym bulionem, przyprawą meksykańską i cheddarem pokrojonym na mniejsze kawałki na gładki krem. Doprawiamy, jeśli potrzeba.
  2. Przygotowujemy salsę. Kroimy w kostkę pomidory i awokado, siekamy drobno cebulę i kolendrę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z pokruszonymi nachosami i przygotowaną salsą.

Smacznego!

7 komentarzy Dodaj swoje
    1. Krem z salsą tworzą wyjątkowe połaczenie. Taka dyniowa to jest coś! Bardzo godna spróbowania 🙂
      Pozdrawiam serdecznie
      Ania

  1. Chciałam napisać to samo, co w ww. komentarzu – zdjęcia są cudowne! Za którymś już tam razem, kiedy widzę kolejny przepis na krem z dyni, myślę sobie, no szans na zaskoczenie nie ma. Nie jest niespodzianką już dodatek a to jabłka, a to imbiru, gruszki, pomarańczy.. A tu proszę! Jest cheddar! I przecież nie przejdę tutaj koło tego kremu obojętnie, nie ma szans. Aniu, dziękuję! Jakże mi te Twoje pomysły ubarwiają i ułatwiają codzienne gotowanie :):)

    1. Hej Aga,
      a jednak jest tu ktoś, kto tu jeszcze zagląda 🙂 bo już zaczynałam wątpić…
      Ten krem to jest naprawdę coś, jedliśmy go ostatnio przez 2 tygodnie. Przygotowywałam, w słoiki po 1 porcji i do lodówki i było pod ręką takie rozgrzewające i sycące dobro 🙂
      Cieszę się bardzo, że mogę pomóc i zainspirować 🙂
      Moc serdeczności, Ago! I dziękuję 🙂
      Ania

  2. Ten krem z dyni jest przepyszny, a to połączenie z salsą wyśmienite. Całość wygląda pięknie. Robię go już nie pierwszy raz, chociaż wydawało mi się, że wcześniej przepis był z serem bursztyn. Dziękuję za przepis. 😍😋

  3. Ten krem z dyni jest przepyszny, a to połączenie z salsą wyśmienite. Całość wygląda pięknie. Robię go już nie pierwszy raz, chociaż wydawało mi się, że wcześniej przepis był z serem Bursztyn.
    Dziękuję za przepis. 😍😋

    1. Droga Anno,
      bardzo serdecznie dziękuję Ci za ten komentarz i radość, którą wywołał. My w domu też bardzo lubimy ten krem i jestem bardziej niż pewna, że wymyśliłam sobie ten przepis dokładnie z cheddarem (bo najidealniej pasował do kuchni tex-mex). Choć Bursztyn z dynią musi smakować świetnie. Dałaś mi do myślenia i kombinuję nad nowym przepisem 🙂
      Pozdrawiam słonecznie,
      Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *