Napoje orzeźwiające

Przyznam Wam rację. Brak mi konsekwencji. Jednego dnia ogłaszam, że lato ma się ku końcowi, by następnym razem proponować Wam napoje orzeźwiające. Z definicji na lato. Choć w tym konkretnym przypadku – niezupełnie. Możecie je serwować niezależnie od pory roku, zawsze wtedy, gdy oczy tęsknią za kolorami a pragnienie czegoś wyjątkowego sięga daleko poza granice słonecznej Italii. Także wtedy, gdy podanie dzbanka z wodą źródlaną sprawia wrażenie lekkiego dekoracyjnego braku. A już szczególnie wtedy, gdy dzieci domagają się napojów gotowych, butelkowanych, ze sklepowych półek, uginających się od kolorantów, sztucznych aromatów i plastiku. Skomponujecie je jak lubicie. To tylko moje propozycje. Gorąco polecane. Na wszystkie pory roku.
Owocowa ice tea

Składniki:
1 litr wody źródlanej
3 saszetki rumianku
1 ½ pomarańczy
2 jabłka
garść czerwonych owoców: truskawek lub malin
1 cytryna
swieża melisa cytrynowa
do posłodzenia według gustu: agawa, stewia, miód, cukier lub syrop z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:
1. Zaparzamy w dzbanku herbatę. Lekko studzimy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną w całości na plasterki (musimy ją wcześniej dokładnie wyszorować), jabłka pokrojone w grubą kostkę, sok z cytryny, listki melisy i czerwone owoce.
2. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
3. Następnie dosładzamy według smaku, dodajemy jeszcze trochę świeżych ziół i kostki lodu.

Eksplozja smaku – woda i granat

Składniki:
woda mineralna lub źródlana
owoce granatu

Przygotowanie:
1. Granat przekrajamy na połowę, wyjmujemy pestki. Jeśli owoc jest bardzo dojrzały uderzamy w niego trzonkiem drewnianej miski – pestki wypadają same.
2. Ziarenka granatu możemy opłukać – zachowamy wówczas klarowność i barwę wody lub razem z powstałym sokiem dodać do dobrze schłodzonej wody, napój po kilku godzinach będzie wyglądał jak na zdjęciu.
3. Jeśli chcemy możemy napój dosłodzić.

Klasyk miętowy z białą herbatą

Składniki:
biała herbata
woda źródlana lub mineralna
gałązki świeżej mięty
cytryna i limonka
cukier trzcinowy jasny lub miód lawendowy

Przygotowanie:
1. Herbate zaparzamy. Schładzamy. Dodajemy plasterki cytryny i limonki ze skórką, miętę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
2. Przed podaniem dosładzamy cukrem lub miodem, dodajemy kostki lodu i dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!
10 comments Add yours
  1. Aniu, jak kolorowo u Ciebie…!!! Pieknie:) Wypiłabym z Toba taką szklaneczkę granatu, później poprosiłabym ice tea i na koniec chłodną herbatę…
    Wróciłam:). Mam Ci tyle… :):):)

  2. Masz racje Aniu, takie napoje doskonale smakuja o kazdej porze roku. Pelne owocow i kolorow, to lubie 🙂 Zaintrygowal mnie ten napoj z dodatkiem owocu granatu. Musi byc pyszny 🙂

  3. Asiejko,
    pewnie masz racje, choc zima gdy zimno i ciemno potrafia doskonale rozswietlic i stol i nastroj, pozdrawiam serdecznie,
    Aniu,
    bardzo sie ciesze i zachecam do sprobowania, pozdrawiam serdecznie,
    Panno Malwinno,
    juz nie bede straszyc, bo sama pogoda wystarczy, by nie czuc sie zbyt pewnie. Wlasnie przyjechalismy na Kaszuby a tu leje i leje…pozdrawiam serdecznie,
    Ewelino,
    jak cudnie, ze wrocilas! Wszystko to jeszcze przed nami, sciskam mocno
    Majeczko,
    i pyszny i ciekawy z wygladu, jak dla mnie – dobrze jest go poslodzic, pozdrawiam serdecznie
    Doroto,
    prosze sie czestowac, zapraszam i pozdrawiam
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *