Pierogi dyniowe z gorgonzolą

Mam słabość do niektórych połączeń smakowych. Ale to pewnie wiedzą już stali czytelnicy Addio 🙂 Puree z dyni, na przykład, przygotowuję je regularnie w sezonie jesiennym, powiększając zapasy w zamrażarce, bo tego nie może u mnie zabraknąć. No i to puree, ewidentnie słodkawe w smaku lubię łączyć z wyraźnie słonym, mocno wybrzmiewającym smakiem czyli – gorgonzolą. W przypadku przepisu, który widzicie poniżej – użyłam gorgonzoli dolce (nieco łagodniejszej od klasycznej wersji). Piszę o tym, byście sami dostosowali gramaturę składników w celu uzyskania optymalnego dla Was smaku. Polecam gorąco!

Składniki:

250 g mąki pszennej (typ 500)

50 g mleka

110 g wody

10 g masła

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól a w środek wlewamy ciepłe mleko z wodą i masłem.
  2. Wyrabiamy rękami lub posługujemy się robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  3. Ciasto odkładamy na blacie przykryte misą, na 20 minut, aby odpoczęło.
  4. Po tym czasie wałkujemy, wykrawamy i lepimy.

Składniki:

100 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)

200 g gorgonzoli dolce

150 g purée z dyni Hokkaido*

1 cebula

duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przykrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na klarowanym maśle. (Idealnie – karmelizujemy ją powolutku posoloną i pod przykryciem). Prosto z patelni przekładamy ją na pokrojoną wcześniej gorgonzolę – w ten sposób łatwiej będzie połączyć wszystkie składniki farszu.
  3. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy je do gorgonzoli z cebulą.
  4. Łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
  5. Przygotowujemy pierogi.

* Dyniowe purée przygotowuję z dyni Hokkaido. Piekę ją ze skórką, pokrojoną, do miękkości. Obieram. Miksuję na gładko, przekładam na sitko wyłożone ściereczką. Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Porcjuję, nadmiar zamrażam.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *