Mam słabość do niektórych połączeń smakowych. Ale to pewnie wiedzą już stali czytelnicy Addio 🙂 Puree z dyni, na przykład, przygotowuję je regularnie w sezonie jesiennym, powiększając zapasy w zamrażarce, bo tego nie może u mnie zabraknąć. No i to puree, ewidentnie słodkawe w smaku lubię łączyć z wyraźnie słonym, mocno wybrzmiewającym smakiem czyli – gorgonzolą. W przypadku przepisu, który widzicie poniżej – użyłam gorgonzoli dolce (nieco łagodniejszej od klasycznej wersji). Piszę o tym, byście sami dostosowali gramaturę składników w celu uzyskania optymalnego dla Was smaku. Polecam gorąco!

Przepis na ciasto na pierogi wg Beaty Śniechowskiej
Składniki:
250 g mąki pszennej (typ 500)
50 g mleka
110 g wody
10 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy sól a w środek wlewamy ciepłe mleko z wodą i masłem.
- Wyrabiamy rękami lub posługujemy się robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Ciasto odkładamy na blacie przykryte misą, na 20 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie wałkujemy, wykrawamy i lepimy.
Farsz dyniowo-serowy
Składniki:
100 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
200 g gorgonzoli dolce
150 g purée z dyni Hokkaido*
1 cebula
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przykrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na klarowanym maśle. (Idealnie – karmelizujemy ją powolutku posoloną i pod przykryciem). Prosto z patelni przekładamy ją na pokrojoną wcześniej gorgonzolę – w ten sposób łatwiej będzie połączyć wszystkie składniki farszu.
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy je do gorgonzoli z cebulą.
- Łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku.
- Przygotowujemy pierogi.
* Dyniowe purée przygotowuję z dyni Hokkaido. Piekę ją ze skórką, pokrojoną, do miękkości. Obieram. Miksuję na gładko, przekładam na sitko wyłożone ściereczką. Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Porcjuję, nadmiar zamrażam.

Smacznego!
