Tego się nie spodziewałam. Miałam ochotę na połączenie dyni z grzybami. Postanowiłam przygotować sobie quiche, który miałam zamiar zabrać ze sobą na lunch do pracy. By móc zrobić zdjęcia pokroiłam. A godzinę później okazało się, że na lunch już nie ma co zanieść. To są moje smaki, ale że tak podpasują, cud-mężowi, to niespodzianka. Zdjęcia, to było wyzwanie. Dzień się kończył, światło uciekało. Jak ja nie lubię takich sytuacji! Dlatego – tak wyszło jak wyszło. Ponieważ jednak quiche jest naprawdę pyszny, dzielę się przepisem i skupiam nad przygotowywaniem przepisów świątecznych. Mam nadzieję, że kogoś skusiłam 🙂
Quiche z dynią i grzybami
Składniki:
Na spód:
175 g mąki orkiszowej
1 łyżka sosu sojowego
1 żółtko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
85 g słonego masła
Farsz:
350 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni Hokkaido
150 g grzybów shitake (można zastąpić leśnymi lub pieczarkami / boczniakami)
70 g boczniaków (można zastąpić, jak wyżej)
1 cebula
3 ząbki czosnku
65 g miso
1/2 szkl. wody
1 łyżka cząbru
2 jajka
50 g koziego sera
60 ml śmietany 20%
Przygotowanie:
- Przygotowujemy spód. W misie robota umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Spód i brzegi foremki wykładamy równomiernie ciastem. Wstawiamy je do lodówki na czas przygotowania farszu.
- Na oliwie dusimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie.
- Miso łączymy z ciepłą wodą, mieszanką zalewamy dynię na patelni, mieszamy. Przykrywamy i dusimy, aż dynia zacznie mięknąć.
- Siekamy grzyby, które dodajemy do miękkiej dyni. Dodajemy cząber i doprawiamy solą i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Przez około 10-15 minut podpiekamy spód.
- W osobnym naczyniu miksujemy jajko ze śmietaną i kozim serem. Wylewamy je na patelnię z dynią, mieszamy dokładnie. Całość przelewamy na podpieczony spód.
- Pieczemy 30 minut.
Smacznego!