Quiche z grzybami i dynią

Tego się nie spodziewałam. Miałam ochotę na połączenie dyni z grzybami. Postanowiłam przygotować sobie quiche, który miałam zamiar zabrać ze sobą na lunch do pracy. By móc zrobić zdjęcia pokroiłam. A godzinę później okazało się, że na lunch już nie ma co zanieść. To są moje smaki, ale że tak podpasują, cud-mężowi, to niespodzianka. Zdjęcia, to było wyzwanie. Dzień się kończył, światło uciekało. Jak ja nie lubię takich sytuacji! Dlatego – tak wyszło jak wyszło. Ponieważ jednak quiche jest naprawdę pyszny, dzielę się przepisem i skupiam nad przygotowywaniem przepisów świątecznych. Mam nadzieję, że kogoś skusiłam 🙂

Quiche z dynią i grzybami

Składniki:

Na spód:

175 g mąki orkiszowej

1 łyżka sosu sojowego

1 żółtko

1 czubata łyżka kwaśnej śmietany

85 g słonego masła

Farsz:

350 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni Hokkaido

150 g grzybów shitake (można zastąpić leśnymi lub pieczarkami / boczniakami)

70 g boczniaków (można zastąpić, jak wyżej)

1 cebula

3 ząbki czosnku

65 g miso

1/2 szkl. wody

1 łyżka cząbru

2 jajka

50 g koziego sera

60 ml śmietany 20%

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy spód. W misie robota umieszczamy wszystkie składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Spód i brzegi foremki wykładamy równomiernie ciastem. Wstawiamy je do lodówki na czas przygotowania farszu.
  3. Na oliwie dusimy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy dynię, mieszamy dokładnie.
  4. Miso łączymy z ciepłą wodą, mieszanką zalewamy dynię na patelni, mieszamy. Przykrywamy i dusimy, aż dynia zacznie mięknąć.
  5. Siekamy grzyby, które dodajemy do miękkiej dyni. Dodajemy cząber i doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  7. Przez około 10-15 minut podpiekamy spód.
  8. W osobnym naczyniu miksujemy jajko ze śmietaną i kozim serem. Wylewamy je na patelnię z dynią, mieszamy dokładnie. Całość przelewamy na podpieczony spód.
  9. Pieczemy 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *