Skazano, bo był winny… Bezsenności człowieczej. Głowa księżyca zawisła na szafocie nieba. Może wreszcie przyjdzie głębszy, spokojniejszy sen…? Uwielbiam wprawdzie patrzeć na rozlane mlekiem światło na parterze domu. Ma w sobie ta jasność coś tak absolutnie lunatycznego i hipnotyzującego… ale to dobrze, że minęła właśnie ostatnia pełnia tej zimy. A z nią przeminie i zima.
Wraz z wiosną na nasz stół powracają sałatki. Na razie z kaszą jako bazą, warzywami korzennymi i koniecznie – z ziarnami. U nas również – obowiązkowo – z grillowanym halloumi, wówczas nie ma awantur o brak mięsa. A jeśli już jakieś nowalijki – to koniecznie bio i niech to będzie rzodkiewka, mamo!
Podobno jest rewelacyjna. Osobiście – również tak uważam. Pozwoliłam sobie przytoczyć zdanie chłopaków… a skoro już oni tak mówią, to prawdopodobieństwo, że posmakuje także innym, wzrasta zasadniczo. Dlatego – polecam gorąco!
Sałatka na przednówku
Składniki: na 4 porcje
200 g kaszy pęczak
1 romanesco (1 główka zielonego kalafiora)
1 pęczek rzodkiewki
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 duże jabłko (u mnie boscop)
3/4 szkl. pestek słonecznika
3-4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów (można pominąć)
pieprz czosnkowy, sól
2 opakowania sera halloumi (można zastąpić serem feta)
Na winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżka musztardy ziarnistej
1 czubata łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak przepłukujemy na sicie, zalewamy dużą ilością wrzątku, solimy.
- Po 5 minutach do gotującej się kaszy wrzucamy różyczki romanesco. Gotujemy do pożądanej miękkości obu (ale nie dłużej niż 15 minut).
- Odcedzamy.
- Dodajemy suszone pomidory, pokrojone w kostkę rzodkiewkę i jabłko oraz posiekaną pietruszkę.
- Na patelni grillowej (ja nie dodaję wcześniej na nią żadnego tłuszczu) smażymy ser wcześniej przekrojony wzdłuż na 2 równe części.
- Na suchej patelni obok rumienimy słonecznik.
- Przygotowujemy winegret. Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiczku, wstrząsamy, jeśli nie połączyły się dokładnie w jednolity sos, dodajemy 1 łyżeczkę gorącej wody, wstrząsamy ponownie (jeśli trzeba – dodajemy jeszcze ciut więcej wody) – do uzyskania kremowej konsystencji. Sos dodajemy do pozostałych składników, dokładnie mieszamy całość.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, podajemy z halloumi.
Smacznego!