Sałatka z pieczonym bakłażanem

Obserwuję u siebie ostatnio dwie niepokojące skłonności. Pierwsza – to zatrważający brak pamięci. Wymyślam sobie jakąś potrawę, kompletuję w głowie listę składników i nawet wszystkie je w końcu poddaję obróbce, jeśli tego wymagają. Po czym – już w trakcie sesji fotograficznej, a zdarzało się, że i po jej zakończeniu, orientuję się, że nie dodałam jednego czy dwóch kluczowych składników, które na swoją szansę wciąż cierpliwie czekają w lodówce.

Drugą niepokojącą skłonnością jest dążenie do perfekcji, taki niedający się uciszyć wewnętrzny imperatyw, który nakazuje mi, w konsekwencji opisanego powyżej zapominalstwa, powtórzyć sesję (wcześniej w tym celu trzeba jeszcze raz zabrać się do gotowania). Waryjactwo, nad którym nie łatwo zaplanować.

Zdjęcia, które widzicie, to efekt drugiej sesji zdjęciowej, do której w ostatniej chwili dorzuciłam ciecierzycę upieczoną specjalnie do tego dania. Niestety, zapomniałam oprószyć ją wcześniej papryką wędzoną…

Teraz już rozumiecie, czemu czuję się jak krawcowa? Szyję, bo szyć muszę, i tak cały czas.

A jutro poniedziałek. Żarty się skończyły.

Polecam Wam gorąco tę sałatkę, dopóki są pomidory, a i bakłażany całkiem niedawno jeszcze wygrzewały grzbiety w słońcu. Podaję ją z upieczonym batatem i tak zawożę do pracy w lunchboxie. Pyszności!

Sałatka z pomidorami, pieczonym bakłażanem i ciecierzycą

Składniki: na 2 osoby

1 czerwonej cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanych świeżych ziół (2 łyżki natki pietruszki / kolendry oraz 3 łyżki bazylii)
sól i pieprz
5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżeczki melasy z granatów (opcjonalnie ale idealnie – jeśli macie pod ręką)

Ponadto:

1 bakłażan

1 dość duży pomidor

1 duży batat

1 opakowanie sera fera

1 słoiczek ugotowanej ciecierzycy + wędzona papryka do jej oprószenia

Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy w grube plastry (5-7 mm).
  2. Smarujemy je oliwą po obu stronach i oprószamy solą.
  3. Batata myjemy, osuszamy, nakłuwamy widelcem.
  4. Batata i bakłażany pieczemy jednocześnie w piekarniku z funkcją grill (230 stopni przez ok. 20 minut) lub w AirFryerze (190 stopni), około 20-30 minut. Kiedy są miękkie, kroimy każdy plaster bakłażana na cztery części, przekładamy je do miseczki.
  5. Przygotowujemy sos. Siekamy bardzo drobno czerwoną cebulę oraz zioła.
  6. Przekładamy je do słoiczka, dodajemy przeciśnięty posiekany drobno czosnek, oliwę, ocet jabłkowy, melasę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze nieco oliwy.
  7. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  8. Połowę sosu i pomidora dodajemy do miseczki z bakłażanem. Łączymy.
  9. Ciecierzycę odsączamy i oprószamy papryką słodką wędzoną. Ją również możemy zapiec, jeśli lubimy.
  10. Na talerzu układamy rozkrojony wzdłuż na pół batat. Na nim pomidory z bakłażanem, ciecierzycę i pokrojony w kostkę ser feta. Polewamy pozostałym sosem. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *