Sernik marcepanowy.

Ten sernik doczekał się już wielu komplementów, ot choćby takich – On jest doskonały…!

Polecam gorąco!

 

Sernik marcepanowy

 

Składniki:

Na kruchy spod:
200 g ciasteczek typu Maria, digestive, petit beurre
2 łyżki kakao
100 g masła

Na masę serową:
215 g dobrego masła (miękkiego)
230 g marcepana
150 g cukru
60 g mąki
3 jajka
500 g twarogu
3 łyżki amaretto
100 ml śmietanki

Na dekorację:
75 g marcepana
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Rozpuszczamy masło, studzimy przez chwilę. Ciasta rozkruszamy tłuczkiem, wałkiem lub najlepiej w melakserze do konsystencji piasku, łączymy z masłem i kakao. Powstałą masą wylepiamy spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do lodówki.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C.
3. Przygotowujemy masę serową. W misie miksera umieszczamy masło, cukier i marcepan. Miksujemy na średniej prędkości do połączenia. Dodajemy mąkę, łączymy a następnie po jednym jajku, mieszając każdorazowo. Dodajemy zmielony trzykrotnie twarog, amaretto i śmietankę, mieszamy do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
4. Do piekarnika na dno wstawiamy foremkę wypełnioną wodą.
5. Ciasto wstawiamy powyżej i pieczemy ok. 80-100 minut. Studzimy przed podaniem.
6. Dekorujemy  gwiazdkami wycinanymi z marcepana połączonego z kakao.

 

 

 
Smacznego!

 

2 komentarze Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *