Spiralna brioszka z czekoladą.

 

Piątek po południu. Wychodząc z biura  odpalam Trójkę na telefonie. Będzie mi grała w drodze do domu. Ewentualne przestoje osłodzi mi redaktor Wałkuski. Kiedy wejdę do domu, głowa zacznie mi ciążyć od tony pomysłów, projektów i planów na weekend. Zbyt ambitne podejście do tematu może oznaczać silne przeciążenie i lekki dołek w niedzielny wieczór – jeśli nie uda mi się zrealizować, co zamierzone. Chyba nigdy się nie nauczę, że czasami lepiej sobie odpuścić i dać sobie odpocząć. Ale dzisiaj przyjeżdża córka pierwsza. I będziemy świętować. Bo obecność w domu kompletu dzieci to święto (teraz lepiej rozumiem radość moich rodziców).

I to jest fajne, bo taka wizyta to zawsze jest okazja do zwolnienia, co jest niezbędne, jeśli mamy spędzić razem trochę czasu. Napalimy w kominku, otulimy się kocami i będzie nam dobrze. No! Taki jest plan.

Drożdżowe w taki czas też musi być. Jeśli też tak macie, to polecam Waszej uwadze tę spiralną brioszkę. Efektowna, czyż nie? Pyszna też jest. Spróbujcie.

Miłego weekendu, Kochani!

 

 

Spiralna brioszka z czekoladą

350 g mąki

70 g cukru pudru

80 g masła zwierzęcego

2 jajka

15 g drożdży instant

60 g mleka

5 g soli

 

Nadzienie czekoladowe:

150 g dowolnego rodzaju czekolady

60 g mleka

60 g oleju

 

Dodatkowo:

Jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe sypkie składniki.
  2. Podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy masło.
  3. Do zagłębienia w mące wbijamy jajka i wlewamy mleko z masłem. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia w jednolitą masę.
  4. Wyrabiamy chwilę na blacie.
  5. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
  6. W tym czasie do mleka dodajemy olej i czekoladę, podgrzewamy lekko i tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Przekładamy w chłodne miejsc, aż nabierze konsystencji masy, którą można rozsmarować na cieście.
  7. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat, osypujemy go mąką i rozwałkowujemy na prostokąt do grubości 3 mm.
  8. Połowę rozwałkowanej powierzchni, licząc od bliższej nam i dłuższej krawędzi smarujemy równomiernie masą czekoladową.
  9. Zwijamy w rulon część posmarowaną czekoladą do momentu, aż warstwa czekoladowa nie będzie widoczna.
  10. Pozostałą część nacinamy prostopadle do krawędzi (ale nie do końca) w odstępach 1 cm. Możemy do tego użyć ozdobnego radełka, ale nie jest to konieczne – zwykły nóż też będzie dobry.
  11. Zwijamy dalej, do uzyskania rulonu.
  12. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, układamy w kształt spirali niezbyt ściśle zwiniętej – bo jeszcze wyrośnie.
  13. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  14. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Brioszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut lub do ładnego zrumienienia się.
  15. Studzimy na kratce, podajemy.

 

 

 

 

 

Przepis oryginalny pochodzi stąd.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *