Pierwszy dzień lutego pojawił się na salonach odziany jedynie w błękit nieba. Mogłoby to zgorszyć zwolenników stroju na cebulkę, gdyby nie jeden szczegół – kłująca w oczy przepaska złocistego słońca.
Wyszłam na pola ucieszyć oczy tym błękitem, zarumienić czubek nosa, pogadać z myślami. Kilometry uporczywych myśli dały się wyprowadzić na prostą, im bardziej było pod górkę, im więcej grzęskiego błota pod kaloszami, tym lepiej wychodziło mi skupienie na tej jednej konkretnej chwili. Na horyzoncie majaczyć zaczęła nadzieja wiosny. Ptaki świergotały tak, jakby zagadać chciały tę zimę. I było tak najzwyczajniej i po prostu – pięknie.
To słońce przypomniało mi naszą wyprawę do Aten sprzed 3 tygodni. I śniadania, takie jak to, które widzicie na zdjęciach. Orzechy polane miodem (u nas- syropem klonowym) podane z jogurtem naturalnym (u nas – skyrem) weszły na stałe do naszego codziennego menu. No i te pankejki! Od kiedy młody upiera się, by nie jeść cukru muszę modyfikować jego ulubione dania, by go unikać. A w Atenach podawano je nam przełożone dodatkowo plasterkami jabłek. Jak to wszystko, takie proste i zwyczajne, cudnie ze sobą grało!
Spróbujcie koniecznie nie tylko tych pankejków ale takiego właśnie zestawu. Polecam gorąco!
A o Chandeleur, które przypada na 2 lutego przeczytacie tutaj. W zakładce Chandeleur zaś znajdziecie więcej naleśnikowych inspiracji. Polecam gorąco!
Bananowe pankejki
Składniki: na 2 porcje
1 jajko (50 g)
1 szkl. mąki pszennej tortowej / 250 ml / 140 g
3/4 szkl. maślanki / 160 g
1 dojrzały banan (120 g po obraniu)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
duża szczypta cynamonu
do smażenia – klarowane masło
Do podania ponadto:
banan i jabłko
miód lub syrop klonowy
Przygotowanie:
- Pokrojonego banana i pozostałe składniki umieszczamy w kielichu miksera. Blendujemy na gładką masę. Odstawiamy na kwadrans.
- Rozgrzewamy patelnię a na niej klarowane masło. Wylewamy masę. Smażymy pod przykryciem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przewracamy na drugą stronę.
- Pankejki układamy jeden na drugim, przekładając plasterkami obranego jabłka, wierzch dekorujemy miodem/syropem oraz pokrojonym w plasterki bananem.
- Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub skyrem, z posiekanymi orzechami włoskimi, polanym syropem lub miodem.
Smacznego!