Wracam powoli do siebie i do radości z gotowania. Po trudnych zawodowo miesiącach mam w końcu chwil więcej, by spędzać je w kuchni i cieszyć się z tego. I może to być coś, co sprawia przyjemność tylko mnie, a niekoniecznie oznaczać karmienia otoczenia. Przygotowuję sobie więc taką sałatkę, którą zjadam na późny lunch, a resztę przekładam do pudełek. W głowie układam kolejne przepisy, bo nie mogę nacieszyć się tymi chwilami. A moje chłopaki – cudaki z mieszanym uczuciami witają talerze pełne warzyw i zieleniny. Koniec z gotowaniem na łapu-capu 😉 Korzystajcie, jeśli lubicie takie roślinne źródła białka 🙂

Sałatka lunchowa z soczewicą
Składniki na ok. 4 porcje:
60 g pokrojonego drobno selera naciowego
1/2 małego kalafiora (ok 350 g obranego)
50 g posiekanych orzechów włoskich
60 g tartego parmezanu
390 g ugotowanej brązowej soczewicy
3 łyżki uprażonego sezamu (30 g)
50 g rodzynek (100 g będzie nawet lepiej, jeśli nie musicie liczyć kalorii)
1 łyżeczka sosu sojowego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
Na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki musztardy
1 drobno posiekany ząbek czosnku
niepełna łyżka gorącej wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy winegret. Oliwę, czosnek i musztardę przekładamy do słoiczka. Zamknięty, wstrząsamy energicznie, do połączenia w kremową konsystencję. Dodajemy wodę, wstrząsamy ponownie. Smakujemy. Doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy na czas przygotowania sałatki.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy.
- Soczewicę płuczemy. Zalewamy dużą ilością wrzątku, solimy i gotujemy. (Nie powinno to zająć więcej niż 30 minut).
- W tym czasie rozczłonkowujemy kalafior. Różyczki myjemy dokładnie. Dodajemy je do gotującej się soczewicy po 10 minutach, od momentu, gdzy zaczęliśmy ją gotować.
- Siekamy drobniutko seler i orzechy. Mieszamy je ze startym parmezanem, odsączonymi rodzynkami i posiekanym koperkiem. Dodajemy sezam i sos sojowy.
- Kiedy soczewica i kalafior będą gotowe, łączymy je z przygotowanymi składnikami. Mieszamy dokładnie. Smakujemy. Doprawiamy wedle uznania.
- Całość wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym wcześniej winegretem. Podajemy.

Smacznego!