Koperty ze szparagami

Zupełnie nie wiem dlaczego ten przepis nie pojawił się tutaj już kilka lat temu. Przygotowuję go na różnego rodzaju przyjęcia i grille i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Po upieczeniu i przekrojeniu wyglądają jak otwarte koperty – dlatego – na własny użytek zwykłam nazywać je listami do wiosny. Pozostałam przy kopertach w oficjalnej nazwie przepisu, wybór pozostawiam Wam. Na szczęście ich smak nie podlega dyskusjom. Wypróbujcie ich konieczniecznie. Pyszności, mówię Wam.

Składniki:

200 g ricotty (może to być ser Capri – czasami jest bardziej dostępny w Polsce)

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

30 g tartego parmezanu

2 łyżki posiekanych świeżych ziół – u mnie mięta i pietruszka)

250 g szparagów – waga po przygotowaniu

300 g ciasta francuskiego (u mnie – gotowe kwadraty po 60 g każdy)

1 jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowanie:

  1. Ricottę łączymy z cytryną, majonezem, musztardą, ziołami i parmezanem. Mieszamy do dokładnego połączenia. Doprawiamy. Odstawiamy.
  2. Szparagi myjemy, osuszamy, odkrajamy / odłamujemy końcówki.
  3. Nagrzewmy piekarnik do 210 stopni.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
  5. Każdy kwadrat układamytak jak na zdjęciu poniżej, na środku masę serową, a na niej szparagi. Zwróćcie uwagę, by ułożyć ich główki w dwóch kierunkach, tak aby koperty ładnie prezentowały się po przekrojeniu i aby każdy miał okazję spróbować obu końcówek szparaga 😉
  6. Lewy i prawy róg ciasta sklejamy dociskając je do siebie. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można oprószyć je jeszcze solą i pieprzem.
  7. Pieczemy ok. 15-20 minut z nawiewem, do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu przekrajamy w poprzek. Podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *