Cherry Almond Dutch Baby.

 

IMG_6962
Rozgardiasz. Niby normalna sprawa. Są w końcu rzeczy ważne i ważniejsze. Sprzątania nie zaliczyłabym do tych ostatnich. Jesteśmy gdzieś w połowie drogi między pakowaniem się, wstawianiem ostatniego prania, gromadzeniem starych podręczników i segregatorów z pracami przynoszonymi do domu w ilościach hurtowych, oglądaniem meczy i cudownym nieodrabianiem lekcji  (tak tak, u nas koniec roku dopiero w najbliższy piątek).
Sporo w tym zamętu, który przyjdzie nam ogarnąć, kiedy wywieziemy podopiecznych do dziadków. Ale tyle też planów, kiedy już zamęt da się ugłaskać jak potulne małe kocię. W Belgii prawdziwa euforia. Eksplozja patriotyzmu i jedności dwóch, zdawałoby się mocno podzielonych na co dzień narodów.
Dzieciaki w totalnym niedospaniu, nawet jeśli zasypiają nim sędziowie po raz drugi wybiegną na boisko. Pierwsze słowa, gdy otwierają rano oczy, są łatwe do przewidzenia. A ja muszę być przygotowana na udzielenie odpowiedzi na to kluczowe pytanie. Że o konieczności przymknięcia Ten jeden, jedyny raz! oka na jedzenie przed telewizorem nie wspomnę…
W rewanżu możliwość pospania dłużej w sobotę, nieważne, czy sie z niej korzysta czy nie – w moim przypadku najczęściej nie, i leniwy poranek. Kiedy nie ma meczy, ni turniejów, bo sezon się skończył, wierszy na pamięć, dyktand do przygotowania i lektur do przeczytania. Poranek, kiedy można przygotować komuś śniadanie do łóżka. Jak choćny takie dutch baby, ni to omlet, ni pankejk ni naleśnik i jednocześnie wszystko to jednocześnie. Polecam gorąco!
I oby spełniły się prognozy na ten upał, co ma przyjść… niech będzie lato…!
IMG_6954
Cherry Almond Dutch Baby
Składniki:
3 duże jajka (najlepiej zerówki)
2 łyżki cukru
100 g mąki
175 g mleka
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki miękkiego masła
wypestkowanych czereśni
uprażone płatki migdałowe
ćwiartki cytryny do podania
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.
2. Miksujemy ze sobą jajka, cukier, proszek, mąkę, mleko, ekstrakt i sól.
3. Na malej patelni (u mnie o średnicy 22 cm) rozpuszczamy masło.
4. Dodajemy czereśnie i podgrzewamy je około 2 minut.
5. Wylewamy na nie ciasto.
6. Pieczemy około 15-20 minut lub aż do momentu, kiedy nasz pankejk się ładnie napuszy i zarumieni.
7. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Podajemy.

 

Cherry Almond Dutch Baby
Serves 2 generously or 4 petitely

3 large egg
2 tablespoons granulated sugar
3/4 cup all-purpose flour
3/4 cup milk
1/2 teaspoon almond extract (more or less to taste)
pinch of salt
4 tablespoons butter
2 cups pitted sweet cherries
1/2 cup sliced almonds, well-toasted
Powdered sugar
Lemon wedges

Heat oven to 425°F. Whisk egg, sugar, flour, milk, extract and salt together until the batter is blended but lumpy; you can also do this in a blender. In
a 12-inch ovenproof frying pan, melt butter. Add cherries and cook until warmed, about 2 minutes. Pour in batter and transfer to heated oven. Bake for 15 to 20 minutes, until golden
brown and rumpled-looking. (I err on the side of more cooking time with these pancakes, because I find the longer, within a range, they cook, the more rumpled and golden they get.)
Remove pancake from oven and quickly scatter with toasted almonds, dust with powdered sugar and squeeze lemon juice over. Serve in wedges, piping hot.

 

IMG_7052
Przepis pochodzi z blogu smittenkitchen.Smacznego!

8 comments Add yours
  1. czyli jesteście bliżej niż dalej 🙂
    Taki naleśnik- nienaleśnik byłby i dla mnie wspaniałą propozycją na sobotnie śniadanie 🙂
    Buziaki oczekujące 🙂
    p.s. J. się dała namówić na pozowanie 🙂 Fanie:)

    1. Ona chetnie pozuje i nawet jest zla, ze nie pokazuje potem tych zdjec 🙂
      Blizej juz za chwile ale tylko na chwile… Prawdziwe wakacje dopiero w sierpniu…

      Buziakow slonecznych moc, Kochana 🙂

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *