Pierniczki 2016.

To był bardzo pracowity sezon pierniczkowy. Poniżej znajdziecie jego podsumowanie w postaci rożnych inspiracji do dekorowania pierniczków. Podstawowy przepis na pierniczki znajdziecie tutaj. Jest idealny dla pierniczków foremkowych i stempelkowych. A pierniczki smakują fenomenalnie, szczególnie, jeśli do ich wypieku użyjemy domowej przyprawy piernikowej.

W tym roku postanowiłam udekorować pierniczki także czarnym lukrem. Zdecydowanie zyskują na elegancji i są bardzo inne. Nanizałam także sporą ich część na sznurki, które można powiesić na przykład w dziecięcych pokojach, jako ozdobę. Istnieje ryzyko, że będą znikać w niewytłumaczalnych okolicznościach, ale to za sprawą tych samych podjadaczy, którzy na choince pozostawiają dla niepoznaki papierki od cukierków. A tak przynajmniej nie ma kłótni i niespodzianek…

Tutaj znajdziecie jeszcze poradnik dekorowania pierniczków. Polecam gorąco wszystkim początkującym w tej dziedzinie.

W tym roku przygotowałam dla Was jeszcze pyszny tort makowo-karmelowy, ale to już w następnym wpisie. A zatem – do następnego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zBLOGowani.pl

Smacznego!

12 comments Add yours
    1. Ojej, Jolu, zawstydziłam się 😉 Dziękuję Ci bardzo.
      Dla mnie najważniejsze jest, że ktoś (my już wiemy, kto) skusi się i wypróbuje przepis 🙂

      I za to bardzo, bardzo Ci dziękuję!

      Wesołych, Pięknych Świąt dla całej cudnej Rodzinki!

      Anna

  1. Patrzę z lekko rozdziawioną buzią na te wszystkie cuda, i wyjść z zachwytu nie mogę. Piękne!
    Próbowałam zrobić czarny lukier, ale wyszedł mi szary… Pomożesz?

    1. Wiesz, myślę, ze wiele zależy od jakości barwnika. Ja wole w tym wypadku używać tych w proszku, i podejrzewam, ze wyszedł Ci szary bo trzeba było prawdopodobnie dodać go więcej, żeby uzyskać pożądany efekt. Trzymam kciuki! Buziaki, ANna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *