Dawno nie było na blogu przepisu na granolę. Wymyśliłam sobie nowy przepis, ale czasu na realizację brakowało. A potem był krótki wypad z wizytacją u córki pierwszej w Madrycie. I tam, w świetnym lokalu La Hummuseria podano nam deser Kataifi & Pistacho (czyli – Chrupiący domowy biszkopt Kataifi z kremem mascarpone i pistacjowym oraz z solonym sosem karmelowym). Przepadłam i obiecałam sobie, że jak tylko wrócę, zrealizuję ten mój pomysł – bo nie może się nie udać takie zestawienie. I może lepiej byłoby tę moją granolę nazwać tak samo – Kataifi & Pistacho, ale wybaczcie proszę tę z lekka żałosną próbę podniesienia oglądalności Addio przez użycie wiralowego hasła. Stanęło na Dubai Chocolate Style Granola.
Winna Wam jestem wyjaśnień kilka.
Granola sama w sobie wyszła doskonała. Jeśli nie macie dostępu do niesolonych pistacji, pasty pistacjowej czy kataifi (to nic innego jak pocięte na cieniutkie paseczki ciasto filo, w Brukseli kupuję ją we Freshmedzie) przygotujcie ją sobie tak po prostu, do podjadania lub do zjedzenia z jogurtem. Polecam gorąco.
Tę granolę przygotowywałam w AirFryer – tak jest chyba najszybciej. Ale przygotujecie ją też na patelni lub w piekarniku (adoptując czas pieczenia).
Użyłam pasty pistacjowej z białą czekoladą, ale użyjcie dowolnej, którą lubicie.
Aaa i nie zawahajcie się nabierając dużą szczyptę soli, to jest ważny składnik.

Dubai Chocolate Style Granola
Składniki:
90 g kataifi
30 g oleju kokosowego / 3 łyżki
40 g miodu
duża szczypta soli
30 g niesolonych pistacji posiekanych grubo
60 g sezamu
90 g płatków owsianych górskich
Przygotowanie granoli:
- Kataifi rozdzielamy w dłoniach na mniejsze części.
- Rozpuszczamy olej kokosowy.
- Kataifi układamy na papierze do pieczenia i polewamy 2 łyżkami oleju kokosowego. Mieszamy do dokładnego rozprowadzenia.
- Pieczemy w AirFryer 8 minut w 175 stopniach, mieszając w połowie pieczenia (nie pomijać). Ma być równomiernie w złotym kolorze. Przekładamy na talerz.
- Do reszty oleju dodajemy miód, mieszamy do połączenia. W razie potrzeby – podgrzewamy jeszcze trochę całość, aby składniki się połączyły.
- Płatki, sezam, pistacje i sól mieszamy dokładnie. Polewamy je miksturą z miodem, łączymy.
- Wykładamy na papier do pieczenia, który używaliśmy wcześniej do kataifi.
- Pieczemy w AirFryer 12 minut w 175 stopniach, mieszając w połowie (nie pomijać).
- Dokładnie studzimy. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.
Do podania 2 porcji Dubai Chocolate Style Granola użyłam:
- 200 g jogurtu naturalnego (użyłam Skyra), który połączyłam z 50 g pasty pistacjowej z białą czekoladą (użyjcie swojej ulubionej pasty pistacjowej, słodzonej najlepiej)
- dużej garści przygotowanej granoli – tu już ilość wedle uznania (bo nie zważyłam)
- 50 g przygotowanego wcześniej kataifi
- 50 g pasty pistacjowej z białą czekoladą
Powstały w ten sposób 2 porcje – jedna, którą widzicie na półmisku i druga, w słoiczku na zdjęciu, który zabrałam ze sobą do pracy. Pyszności. Mrożone maliny przełamały smak całości i dodały koloru zdjęciom. Taka to propozycja podania 🙂


Smacznego!