Lunchowa sałatka z soczewicą

Wracam powoli do siebie i do radości z gotowania. Po trudnych zawodowo miesiącach mam w końcu chwil więcej, by spędzać je w kuchni i cieszyć się z tego. I może to być coś, co sprawia przyjemność tylko mnie, a niekoniecznie oznaczać karmienia otoczenia. Przygotowuję sobie więc taką sałatkę, którą zjadam na późny lunch, a resztę przekładam do pudełek. W głowie układam kolejne przepisy, bo nie mogę nacieszyć się tymi chwilami. A moje chłopaki – cudaki z mieszanym uczuciami witają talerze pełne warzyw i zieleniny. Koniec z gotowaniem na łapu-capu 😉 Korzystajcie, jeśli lubicie takie roślinne źródła białka 🙂

Składniki na ok. 4 porcje:

60 g pokrojonego drobno selera naciowego

1/2 małego kalafiora (ok 350 g obranego)

50 g posiekanych orzechów włoskich

60 g tartego parmezanu

390 g ugotowanej brązowej soczewicy

3 łyżki uprażonego sezamu (30 g)

50 g rodzynek (100 g będzie nawet lepiej, jeśli nie musicie liczyć kalorii)

1 łyżeczka sosu sojowego

3 łyżki posiekanego świeżego koperku

Na sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżki musztardy

1 drobno posiekany ząbek czosnku

niepełna łyżka gorącej wody

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy winegret. Oliwę, czosnek i musztardę przekładamy do słoiczka. Zamknięty, wstrząsamy energicznie, do połączenia w kremową konsystencję. Dodajemy wodę, wstrząsamy ponownie. Smakujemy. Doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy na czas przygotowania sałatki.
  2. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy.
  3. Soczewicę płuczemy. Zalewamy dużą ilością wrzątku, solimy i gotujemy. (Nie powinno to zająć więcej niż 30 minut).
  4. W tym czasie rozczłonkowujemy kalafior. Różyczki myjemy dokładnie. Dodajemy je do gotującej się soczewicy po 10 minutach, od momentu, gdzy zaczęliśmy ją gotować.
  5. Siekamy drobniutko seler i orzechy. Mieszamy je ze startym parmezanem, odsączonymi rodzynkami i posiekanym koperkiem. Dodajemy sezam i sos sojowy.
  6. Kiedy soczewica i kalafior będą gotowe, łączymy je z przygotowanymi składnikami. Mieszamy dokładnie. Smakujemy. Doprawiamy wedle uznania.
  7. Całość wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym wcześniej winegretem. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *