Młoda kapusta z żurawiną, haloumi i ciecierzycą

Tak sobie myślę, że nie chodzi nawet o smak. Ale raczej o kłopot z powtarzalnością smaków. Kiedy na salony wraz z wiosną powracają wszystkie te cudowności, naprawdę rzadko mam ochotę od razu rzucać się na klasykę. Kusi mnie nowe. Kusi mnie spróbować inaczej. Bez wchodzenia w rutynę. Raczej z wielką potrzebą odnowy, ugryzienia od innej strony. Młoda kapusta? Przygotowanie jej w najprostszej kasycznej formie nie przeszło mi przez myśl. Kiedy spojrzałam na nią na niedzielnym targu, chwyciłam z radością, a w drodze do domu obmyślałam już, z czym by ją tu połączyć.

I oczywiście mam pełną świadomość, że to są moje ulubione smaki i nie każdemu przypadną do gustu, ale może będą dla Was inspiracją? Kto wie?

Składniki:

650 g młodej, poszatkowanej kapusty

1 słoik ciecierzycy

1 cebula

świeży koperek

65 g suszonej żurawiny

1 opakowanie sera typu haloumi (ja używamy takiego z chili, by dodać całośći charakteru, a nie jest on przesadnie ostry)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Kapustę umieszczamy w garnku, solimy, podlewamy 125 ml wody lub bulionu. Gotujemy do miękkości. Cała woda powinna w tym czasie odparować.
  2. W tym czasie grillujemy ser na patelni grillowej lub opiekamy w AirFryerze, aż pozbędzie się nadmiaru wody i przyrumieni.
  3. Pod koniec gotowania kapusty dodajemy pokrojoną żurawinę. Mieszamy od czasu do czasu.
  4. Odcedzamy ciecierzycę. Siekamy koperek.
  5. Na patelni szklimy posiekaną cebulę. Kiedy jest miękka, dodajemy ciecierzycę i pokrojony w kostkę haloumi. Mieszamy do dokładnego połączenia. Zawartość patelni przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat. Mieszamy. Doprawiamy, jeśli potrzeba solą i pieprzem.
  6. Tuż przed podaniem posypujemy koperkiem. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *