Pistacjowe ciasto z białą czekoladą i truskawkami

Budzę się nad ranem. Po drugiej stronie okna słońce wstało już, znacznie wcześniej, zapewne też obudzone przez ptaki. Jeszcze dyskretne i nienarzucające się, obiecuje piękny dzień. Jak dobrze… Oby wytrwało w swej intensywności podobnej do żaru, który wypali się w końcu kołysząc do snu letnim powiewem nocy.

To ciasto Was nie zawiedzie. Intensywne w smaku, słodkie, lekko zielone… pistacjowe. Spróbujcie koniecznie. Słodycz pierwszego kęsa niepokoi zmysły, intensywność ostatnich porusza skrycie. 

Pistacjowe ciasto z białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
6 jajek
75 g drobnego cukru
150 g mielonych pistacji
200 g białej czekolady
200 g pokrojonych truskawek
Do dekoracji: pokrojone pistacje, truskawki i cukier puder
Przygotowanie:
1. Starannie oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka ucieramy z cukrem na gęstą masę.
3. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 175 °C.
5. Białka ubijamy na sztywno.
6. Do ubitych żółtek dodajemy czekoladę i wsypujemy pistacje, mieszamy mikserem.
7. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Na końcu wsypujemy truskawki, delikatnie mieszamy.
8.Ciasto przekładamy do tortownicy (24 cm) wysmarowanej masłem.
9. Wierzch masy wygładzamy łopatką i przykrywamy folią aluminiową.
10. Tortownicę umieszczamy na środku piekarnika i pieczemy 45 min – 1 h.
11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, przed wyjęciem z formy czekamy aż lekko ostygnie.
12. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i pistacjami, dekorujemy truskawkami.

Przepis bierze udzial w akcji Sezon truskawkowy 2010

Smacznego!
10 komentarzy Dodaj swoje
  1. i ja budzę się nad ranem. wczoraj i dziś. i znów towarzyszy mi słońce wpadające przez okno. szkoda, że takiego ciasta nie mam..byłoby pysznym towarzystwem do bezcukrowej kawy, którą właśnie piję.

  2. Ja też dzisiaj przebudziłam się nad ranem. Przez chwilę wsłuchiwałam się w ptasią muzykę i… znów zasnęłam.
    Piękny dzień.

    Piękne, pyszne ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *