– Kiedyś to był 1 maja! – westchnął wieczorem. Pamiętam, że w sklepach zawsze coś dobrego rzucili. Pamiętasz słodzone mleczko w puszce? (Nie pamiętam, może dlatego, że nigdy nie lubiłam). We wspomnieniach z dzieciństwa jest coś takiego, że chcemy pamiętać przede wszystkim to, co dobre…
Bo przypomniał sobie też, jak trener z sekcji judo kazał wszystkim pójść na pochód pierwszomajowy, w judokach. A on nie miał butów sportowych (nie było nawet trampek??? Fiu fiu, nawet trampki były rarytasem…) a pójść musiał, ze wszystkimi. I założył do tej judoki pantofle (takie prawie lakierki)… Myślę sobie słuchając tej opowieści, jak to dobrze, że go wtedy nie spotkałam, a mieszkaliśmy na tym samym osiedlu. I znaliśmy, nie tylko z widzenia …
Opowiedzieć to wszystko naszym dzieciom dzisiaj, tak by byli w stanie sobie to naprawdę uzmysłowić? Niemożliwe.
Niewielka między nami różnica wieku, a jednak moje wspomnienia z czasów obowiązkowych pochodów pokrywają się z sielankowymi migawkami zdjęć w domu moich rodziców. Maj to bzy, balony i oranżada w torebkach, mizeria, koperek i młode ziemniaki… i Ania z Zielonego Wzgórza czytana po raz kolejny.
Takie wspomnienia wróciły do nas ostatnio przy ogrodowym stole. Pachniał koperek, bez i mizeria. I placki na talerzu, które smakują dokładnie tak, jak pierogi ruskie babci Marysi. Pomysł prosty, oszczędzający pracy i czasu, szczególnie wtedy gdy nie bardzo mamy ochotę lepić pierogi. Zresztą też – zawsze znajdą się tacy, którzy wolą tylko farsz… Że nie wspomnę, jak pyszny to pomysł na zużycie resztek ziemniaków z obiadu.
Dobra wiadomość jest taka, że na naszym rynku pojawia się coraz więcej produktów dla osób z różnymi nietolerancjami. Jak tu na przykład zrobić sobie właśnie pierogi ruskie bez twarogu? Mizerię bez śmiatany czy jogurtu? A tu proszę. Teraz to jest możliwe 🙂 Wpis nie jest sponsorowany, Kochani. Jednakowoż (jak mawia często nasz znajomy), bierze udział w konkursie.
Placki „ruskie” albo ruskie pierogi blyskawiczne, bez laktozy
Skadniki: na 8 sztuk
250 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków
3 łyżki mąki (można użyć bezglutenowej, lub mąki z cieciorki)
1 białko kurze
110 g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita
1 łyżka jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita
90 g posiekanej cebuli (1 średnia sztuka)
3 łyżki posiekanego koperku – opcjonalnie, wedle smaku i upodobań (choć pasuje tu idealnie)
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta do obtoczenia
masło bez laktozy Mlekovita do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki przecieramy przez sito lub przepuszczamy przez praskę.
- Cebulę karmelizujemy powoli na maśle. Odstawiamy.
- Białko ubijamy na sztywno.
- Przetarte ziemniaki, mąkę, cebulę i twaróg łaczymy w misce. Dodajemy ubite białko. Łączymy. Możemy to zrobić rękami lub widelcem. Dodajemy jogurt, koperek i przyprawy. Masa powinna być zwarta i lekko się kleić.
- Formujemy 8 kulek, które obtaczamy w bułce tartej.
- Układamy je na rozgrzanym masłe na patelni i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor. (Jeżeli w składnikach pomijamy białko i mąkę, placki smażymy po 3 na patelni, tak żeby łatwiej nam było je przewracać łopatką na drugą strony – są bardzo delikatne. Upewnijmy się przed przewróceniem, czy są już dobrze podsmażone).
Uwagi:
- Placki można też przygotować bez białka kurzego i bez mąki. Będą wówczas delikatniejsze a ich smażenie bardziej wymagające. Ale wykonalne – oczywiście!
- Placki można przygotować nie tylko w wersji bez laktozy ale także – bezglutenowej. Mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową lub z cieciorki na przykład a bułkę tartą bezglutenowymi płatkami owsianymi.
- Takie ruskie placki podajemy z mizerią na bazie śmietany bez laktozy Mlekovita. W naszym domu zawsze z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, koperku, odrobiny mięty, soku i skórki cytrynowej.
Smacznego!
A kiedy to bialko dodac?
Juz poprawiłam, punk 4. Dziękuje.
Pozdrawiam Anna.
Dzieki, ziemniaki ugotowane, zaraz sie zabieram!
Super pomysł na expresowe ruskie pierogi. Dziękuję.
Dziękuję, nasze dzieci je uwielbiają,
Pozdrawiam serdecznie
Ania