Ciasto pietruszkowe.

Pomyślałam: skoro może być marchewkowe, to czemu nie pietruszkowe? I wyszło pysznie, muszę przyznać. Konkretne, treściwe, lekko orzechowe. Piekłam je również z cynamonem (pominęłam wówczas rum i kardamon). Przyznaję, to całkiem spora dawka kalorii. Dlatego idealne jest na drugie śniadanie. Niezmiennie pyszne na drugi i trzeci dzień, jeśli dotrwa. Dzięki pietruszce właśnie. By zachęcić dzieci do spróbowania udekorowałam je masą krówkową. Polecam spróbować. Naprawdę warto.
Ciasto pietruszkowe

Składniki :
150 g białej czekolady
5 jajek
125 g cukru trzcinowego
2 łyżki rumu
275 ml oleju slonecznikowego
225 g utartej pietruszki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2  łyżeczki kardamonu
225 g mąki
100 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestudzenia.

2. Jajka ubijamy z rumem, dodając porcjami cukier, aż do uzyskania puszystej masy.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° bez nawiewu.
4. Dodajemy olej i czekoladę.
5. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kardamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy orzechy.
6. Na koniec całość łączymy z pietruszką i mieszamy.
7. Przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 24 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
8. Pieczemy 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu powinien być czysty.

Smacznego!
28 comments Add yours
  1. ojej,niesamowita jestes!!!!! swietny pomysl,strasznie mnie zainteresowala ta pietruszka….wyglada pieknie,wiec pewnie jest pyszne 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  2. Ze marchewkowe jest pyszne to wiem. Słyszałam też o cukiniowym, buraczkowym.. Ale pietruszka? No bomba po prostu – dodatek rumu i kardamonu przekonuje mnie w 100%, to będzie chyba pierwsze z "warzywnych" do wypróbowania tej jesieni 🙂

    Pozdrowienia Anno 🙂

  3. Pietruszka w Bolesławcu…:) A wiesz, że w Delft, w Holandii, na wystawie też widziałam bolesławiecką porcelanę? Pysznie:)
    Aniu, Mistrzyni moja Kochana – nieźle to wymyśliłaś…
    Widzę, że u Ciebie też słońce:):):)
    :*

  4. Takie ciasto, to bardzo mi się podoba. Sama mam zamiar przygotować podobne na urodziny bloga. Tyle tylko, że z nieco innego przepisu i z dodatkiem masy z mascarpone. Myślę, że będzie pysznie! U Ciebie kusi ta masa krówkowa. Ja nie potrafiłabym się oprzeć na pewno.

    Ściskam, Aniu!

  5. Piękne. wysokie, po prostu cudowne!

    Piekłam już ciasto z marchewką, z cukinią, z buraczkami też, ale o pietruszkowym nawet do tej pory nie słyszałam. Na pewno spróbuję.

    Jak zrobić taką masę krówkową?

  6. Kochane,
    dziekuje Wam wszystkim bardzo serdecznie.
    Edysiu,
    Mase krowkowa robie tak. Kupyje gotowca w puszce. Wyciagam maslo z lodowki (pol kostki), musi byc bardzo miekkie. Ucieram maslo dodajac do niego po lyzce mase krowkowa z puszki. To ile dodasz masy krowkowej zalezy juz od Ciebie. Ma konsystencje kremu do tortow i jest pyszna.
    Weroniko,
    smak pietruszki nie jest wcale wyczywalny. Jedyny wyczuwalny posmak to orzechy, pietruszka nadaje ciastu przede wszystkim wilgoci. Ciasto szczegolnie posmakowalo dzieciom i to nie ze wzgledu na mase krowkowa.
    Pozdrowienia serdeczne
    Anna

  7. Oliwko,
    z masa z mascarpone? Superpomysl! Niestety tu w Belgii korzen pietruszki to rarytas. Uprawiana jest w malych gospodarstwach ekologicznych z nastawieniem na uprawe gatunkow dawnych, wymierajacych, rzeklabym. I zdobycie jej nie jest wcale takie proste. Ale chetnie poszukam i wyprobuje przepis od Ciebie, bo z pewnoscia bedzie ciekawy. A pietruszka, jak sie okazuje to taki wdzieczny temat…Pozdrowienia serdeczne, Anna

  8. Karmelitko,
    ja raczej pokojowo nastawiona jestem 🙂
    jesli probowalas choc raz "warzywnego" ciasta wiecej zachety nie potrzebujesz, to jest pyszne, warto sprobowac.
    Pozdrawiam serdecznie
    Anna

  9. Zrobię kiedyś na pewno. Bo marchewkowe to po prostu uwielbiam, buraczane mi smakowało, więc i z pietruszką musi być dobre 🙂
    Zwłaszcza, że to Twoje wygląda niesamowicie 🙂
    pięknie kusisz dzieci 🙂

  10. Aniu, właśnie wyobraź sobie, dzisiaj przejrzałam wszystkie stoiska na targu w poszukiwaniu pietruszki i selera, bo zachciało nam się najzwyklejszej sałatki jarzynowej. Niestety-to będzie dziwna sałatka-bez ogórków kiszonych i ww. rzeczy… ale nie poddaję się muszę sprawdzić jeszcze we wszystkich supermarketach 🙂

  11. Emmo,
    tak wlasnie myslalam. Ale trzymam kciuki, moze sie uda. U nas pietruszka tez raczej niedostepna. Gdyby bylo blizej wyslalabym Ci z Polski, jak bede, ale chyba sie nie uda…Potrzeba matka wynalazkow, ale ogorki kiszone? Nie do zastapienia, niestety. Pozdrowienia serdeczne,
    Anna

  12. Pocieszam się, że niebawem święta, które planujemy spędzić w Polsce, no i nawieźć wszystkich polskich cudów do Chin 🙂
    ps. sałatka bez ogórków koszmarna 🙁
    Pozdrawiam

  13. Karolino,
    mozesz go zastapic, oczywiscie, ale tluszcz jako taki musi sie tam znalezc. Mozesz wiec uzyc na przyklad oleju kokosowego albo bardzo delikatnej w smaku oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia. Albo masla. Zycze powodzenia, pozdrowienia serdeczne

    Anna

  14. Ciasto przepyszne, ale trochę zmodyfikowałam z uwagi na posiadanie. zamiast rumu dałam whiskey, zamiast orzechów – migdały i dałam tylko 200 oleju i tak jest mokre. Dziękuję za przepis, będę używać. Może następnym razem spróbuje ściśle wg przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *