Babka grejfrutowa.

 

Kilka lat temu zrezygnowałam z robienia noworocznych postanowień. Oczywiście, pokusa stawania się lepszym, wytyczania sobie celów, drzemie w tyle głowy zawsze. Ale na początku roku odczuwam głównie niepokój, coraz bardziej świadoma tego, jak wiele spraw może pójść nie tak, wbrew naszym oczekiwaniom czy staraniom. I może to mnie powstrzymuje i zatrzymuje na stanowisku obserwatora?

Taka zachowawczość zazwyczaj mi mija w miarę upływu tygodni. Zabieram się do działania, otrząsając z ramion resztki sceptycyzmu i snuję plany. Tymczasem zapadam w rodzaj letargu, spokojnej kontemplacji gromadząc energię, której zapasy, duże zapasy będą mi z pewnością potrzebne. Najlepszym dowodem chwilowej zapaści jest tekst, który właśnie czytacie. Wybaczcie. Jeszcze rano miałam sporo zapału. Teraz, blisko północy, kiedy deszcz dzwoni w szyby, opróżniam kieszenie z resztek optymizmu. I wiecie co? Nic. Może sen przyniesie nowe. Na pewno. Czego Wam i sobie życzę.

Ta babka jest naprawdę wyśmienita. Aromatyczna, lekka, puszysta, po prostu cudo. W głowie przygotowuję już kolejne wersje smakowe. Na pierwszy ogień pójdzie wersja z bergamotką. Polecam gorąco!

 

Babka grejfrutowa
Składniki:
190 g mąki plus dodatkowo do wysypania foremki
2 łyżki świeżo startej skorki z grejfruta (z 1-2 owoców)
100 g (1/2 szkl.) białego cukru
95 g (1/2 szkl.) ciemnego cukru
½ szkl. oliwy z oliwek
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżki (30 ml) soku z grejfruta
80 ml (1/3 szkl.) maślanki lub jogurtu naturalnegoNa syrop:
2 łyżki cukru
1/3 szkl. (80 ml) soku z grejfruta

Na lukier:
2 łyżki (30 ml) soku z grejfruta
1 szkl. (120g) cukru pudru

Przygotowanie:
1. W misce palcami łączymy posiekaną drobno skórkę z grejfruta z dwoma rodzajami cukru. Dzięki temu skórka zmięknie i uwolni maksymalną ilość cytrusowej esencji.
2. Dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy na gładko. (Do tego momentu wykonujemy pracę bez użycia miksera).
3. Uzyskaną masę przelewamy do misy miksera. Dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. W osobnej misie łączymy suche składniki. W kolejnej maślankę z 2 łyżkami soku grejpfrutowego.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach.
7. Foremkę o wymiarach 12 x 25 cm smarujemy masłem, wysypujemy mąką, wylewamy do niej ciasto, wygładzamy jego powierzchnię, stukamy jej spodem o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.
8. Przygotowujemy syrop. Cukier z sokiem przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści.
9. Wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na kratkę. Nakłuwamy wykałaczką i nasączamy syropem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
10. Przygotowujemy lukier. Rozcieramy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej masy. Polewamy ciasto.

Uwagi:
1. Użyłam tylko cukru brązowego w ilości 140 g.
2. Następnym razem oliwę zastąpię olejem o neutralnym smaku. Jak dla mnie smak oliwy był zbyt odczuwalny i prawie zdominował główny smak babki.
3. Ilość soli zmniejszyłam o połowę.
4. Użyłam jogurtu naturalnego, gęstego 2%


Przepis pochodzi z książki Deb Perelman „Smitten kitchen czyli Nowy Jork na talerzu”Smacznego!

 

7 komentarzy Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *