Banoffee ice cream. Błyskawiczne lody bez maszyny.

 

IMG_4925
 Tuż przed snem, ale wciąż w lepkim cieple wieczoru, napełniam dzbanki zimną wodą i zaparzam dużo zielonej herbaty. Wszystko ląduje w lodówce, w oczekiwaniu na kolejny gorący dzień. Jeszcze tylko lód do pojemników w zamrażarce i banany. Pokrojone na plastry układam na tacce. Rano będzie z nich pyszny lodowy deser. Błyskawicznie i słodko.

Zmrożony i zmiksowany banan to genialna baza do wszelakich lodowych wariacji w czasie upałów. Połączone z kruchymi ciastkami, krówką i czekoladą to jedna z możliwości. Polecam! O zgrozo… Gorąco!

IMG_4951IMG_4923
 Banoffee ice cream

Składniki: (na 2-3 porcje)
4 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
4-6 łyżek masy krówkowej lub kremowego solonego karmelu
50 g gorzkiej czekolady
60-80 g ciasteczek petit beurre lub digestive

Przygotowanie:
1.      Na minimum 2-3 godziny wcześniej lub – najlepiej – dzień wcześniej, kroimy banany w plasterki 1 cm, rozkładamy na tacce, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały  i wstawiamy
do zamrażarki.
2.     Zamrożone banany miksujemy na gładką masę*.
3.     Do szklaneczek wysypujemy pokruszone ciastka, nakładamy banany , polewamy masą krówkową i posypujemy tartą czekoladą. Podajemy natychmiast.

*do miksowanych bananów możemy dodać odrobinę masy krówkowej

 

IMG_4934

Smacznego!

5 komentarzy Dodaj swoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *