Wydaje się, że problem urodzaju cukinii powraca co roku jak bumerang. Ja mam przynajmniej takie wrażenie, ilekroć przyjeżdżam do Polski. Kwestia – co zrobić z cukinią pojawia się nagląco w porze obiadowej. Co w sumie – mi, unikającej jedzenia mięsa, odpowiada idealnie 🙂 Zanim podzielę się z Wami nowym przepisem, który skradł serca całej rodziny – takie małe zestawienie – naszych ulubionych cukiniowych inspiracji.
Chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami. Bezglutenowy, bez cukru, bez laktozy
Krem z pieczonej papryki z cukinią
Conchiglie z sosem camembert i cukinią
Placuszki z jabłka i cukinii z cynamonem
Placki z cukinii i ziemniaków z zieloną pastą curry
Sałatka z grilowanymi batatami, cukinią i balsamicznym karmelem, na ciepło
Burgery z indyka z cukinią Yotama Ottolenghi
Faszerowana cukinia z salsą i piniolami
Prosta zupa krem z bobem i cukinią
Smacznego!