Czekoladowa granola z patelni w 15 minut.

Dziś znowu ruszamy w drogę. Wracamy do domu. Przed wyjazdem przygotowuję zapasy granoli, dla jej wielbicieli w moim rodzinnym domu. Tym razem niewiele było czasu na wspólne gotowanie czy rozpieszczanie innych ich ulubionymi daniami.

Musiał się jednak znaleźć czas na poranne owsianki prażone z jabłkami i ananasem i zapasy granoli w słoiku. Ta ostatnia to szczególnie dobry pomysł po Świętach. Polecam gorąco!

 

Czekoladowa granola z patelni (15 minutes Chocolate Skillet Granola)

Składniki:

100 g płatków owsianych
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki słonecznika
3 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu ryżowego
1 łyżka oleju kokosowego
35 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
  1. W garnuszku rozpuszczamy olej z miodem, odstawiamy.
  2. Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
  3. Na suchą patelnię ustawioną na średnim ogniu, wysypujemy płatki, sól, orzechy, siemię i słonecznik. Mieszamy. Pozostawiamy tak, podgrzewając, aż zaczną pachnieć orzechowo. Następnie wylewamy na patelnię olej z miodem. Mieszamy dokładnie.
  4. Wyrównujemy powierzchnię płatków. Posypujemy je czekoladą  równomierną warstwą, mieszamy dokładnie. Jeżeli dodajemy żurawinę, to właśnie w tym momencie, mieszamy.  Patelnię odstawiamy z kuchenki do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy, rozdrabniamy i przekładamy do szczelnego pojemnika.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *