Dziś znowu ruszamy w drogę. Wracamy do domu. Przed wyjazdem przygotowuję zapasy granoli, dla jej wielbicieli w moim rodzinnym domu. Tym razem niewiele było czasu na wspólne gotowanie czy rozpieszczanie innych ich ulubionymi daniami.
Musiał się jednak znaleźć czas na poranne owsianki prażone z jabłkami i ananasem i zapasy granoli w słoiku. Ta ostatnia to szczególnie dobry pomysł po Świętach. Polecam gorąco!
Czekoladowa granola z patelni (15 minutes Chocolate Skillet Granola)
Składniki:
100 g płatków owsianych
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
szczypta soli
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki słonecznika
3 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu ryżowego
1 łyżka oleju kokosowego
35 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuszczamy olej z miodem, odstawiamy.
- Czekoladę ścieramy na drobnej tarce.
- Na suchą patelnię ustawioną na średnim ogniu, wysypujemy płatki, sól, orzechy, siemię i słonecznik. Mieszamy. Pozostawiamy tak, podgrzewając, aż zaczną pachnieć orzechowo. Następnie wylewamy na patelnię olej z miodem. Mieszamy dokładnie.
- Wyrównujemy powierzchnię płatków. Posypujemy je czekoladą równomierną warstwą, mieszamy dokładnie. Jeżeli dodajemy żurawinę, to właśnie w tym momencie, mieszamy. Patelnię odstawiamy z kuchenki do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy, rozdrabniamy i przekładamy do szczelnego pojemnika.
Smacznego!