Dziś Chandeleur! Jak co roku, na Addio musi się tego dnia znaleźć jakiś naleśnikowy przepis… Tym razem trochę nietypowy. I jednocześnie – pomysł to szybki i genialny w swojej prostocie. Do realizaci na śniadanie, lub na pudełkowy lunch przyniesiony do pracy.
Delikatne ruloniki z omletów (albo Jednoskładnikowe naleśniki bezglutenowe)
Składniki: na 3 sztuki
3 jajka
1 dojrzałe awokado
200 g boczniaków
sól, pieprz
ząbek czosnku
świeża kolendra / koperek
sok z cytryny
ziarna sezamu do podania
Przygotowanie:
1. Jajka delikatnie roztrzepujemy widelcem w miseczce, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
2. Lekko nagrzewamy patelnię. (Chodzi o to, by nasze „naleśniki” były elestyczne, a stanie się tak, jeżeli będziemy je przygotowywać w niskiej temperaturze). Rozprowadzamy odrobinę tłuszczu – oleju kokosowego lub masła klarowanego.
3. Wylewamy porcję jajek, poruszając patelnią rozprowadzamy je równomiernie do kształtu naleśnika. Po chwili, przekładamy na drugą stronę. Zdejmujemy z patelni.
4. Obrane awokado rozcieamy widelcem na papkę z posiekanym drobno czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
5. Boczniaki (pokrojone na mniejsze kawałki, jesli trzeba) rumienimy na patelni grillowej. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Każdy naleśnik smrujemy pastą z awokado, posypujemy boczniakami i ziołami, zwijamy.
Smacznego!
Już wiem co będzie jutro na obiad. Wielkie dzięki.
Ciekawy pomysł 🙂
Dziekuje 😉
Serdecznie, Anna