Niedziela zasypia kuląc się przed mrozem. Słońce w ciągu dnia podpuszcza, że niby to już wiosna. I człowiek karmi nadzieję fatamorganą. Wieczór pokazuje, kto tu wciąż rządzi. Złudzenia w kąt, realia – w postaci zmarzniętych stóp, pod koc. Mija weekend, wyczekiwany tak intensywnie, pozostawiając miejsce na nową tęsknotę.
Na drugie śniadanie gofry. Bezglutenowe. Jet konieczność, to trzeba się stosować. Inni zaś się dostosowują. I – o dziwi – chwalą. No tak, sos kokosowy wiele tutaj zmienia. Jest obłędny! (i bez laktozy – kolejna konieczność). Same gofry nie są słodkie. Specjalnie, by były uniwersalne i można je było podać na słodko lub wytrawnie. Polecam gorąco!
Gofry bezglutenowe
Składniki: na 8 małych gofrów
50 g mąki kukurydzianej
35 g mąki gryczanej
35 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
125 ml wody
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25 g oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąki i pozostałe suche składniki. Łączymy.
2. Wbijamy jajko i wlewamy wodę, mieszamy dokładnie widelcem. Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy.
3. Nagrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem kokosowym.
4. Przygotowujemy gofry.
Sos kokosowy
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
16 g mąki ziemniaczanej
35 – 50 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
Przygotowanie:
1. Do garnuszka przekładamy wszystkie składniki.
2. Podgrzewając cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą mieszamy jeszcze od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Sos można wzbogacić wanilią. 35 g cukru spowoduje, że sos będzie wystarczająco słodki, ale możemy dodać go więcej, wedle uznania.
Smacznego!