Pyszne jednogarnkowe danie. Nie wymagające wysiłku, ani zachodu, że o składnikach, dostępnych bez problemu, nie wspomnę. W sam raz na rodzinny obiad, kiedy po wakacyjnych rozjazdach jesteśmy znowu razem.
Polecam gorąco!
Cytrynowy kurczak duszony z ziemniakami, cynamonem i oregano
Składniki:
4 kurze biodra
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka oliwy, zmieszana z 1 łyżką oleju
1 cebula, obrana i pokrojona wzdłuż na 6 części
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w ćwiartki (duże na 6-8 części)
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki soku cytrynowego
skórka cytrynowa z 1 cytryny, ścięta w postaci szerokich pasków
1 laska cynamonu (minimum 5 cm)
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili (lub do smaku)
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180˚C.
2. Kurze biodra doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i słodką papryką.
3. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy łyżkę oliwy wymieszaną z łyżką oleju i rumienimy na niej kurczaka.
4. Po obsmażeniu, przekładamy go do żaroodpornego naczynia.
5. Na patelnię wrzucamy cebulę, obsmażamy na złoto i przekładamy do naczynia z kurczakiem.
6. To samo robimy z ziemniakami, potem z czosnkiem. (Ziemniaki powinny być na wpół miękkie, w przeciwnym razie sok cytrynowy sprawi, że nie dopieką się dobrze.)
7. Patelnię zalewamy białym winem, zwiększamy ogień i gotujemy, aż wino zmniejszy objętość o połowę, zeskrobujemy z dna patelni to, co w czasie smażenia do niej przywarło. Na koniec dodajemy sok cytrynowy.
8. Do naczynia z kurczakiem, cebulą i ziemniakami dodajemy resztę przypraw – skórkę cytrynową, cynamon i liście laurowe, posypujemy suszonym oregano i płatkami chili.
9. Zalewamy sosem z białego wina, wstawiamy do nagrzanego do 180˚C piekarnika.
10. Zapiekamy, bez przykrycia, przez 40-45 minut. W połowie pieczenia obracamy kurczaka i, jeśli podczas pieczenia wyparowało za dużo sosu, dolewamy do niego trochę wina lub wody.
Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Braised chicken with lemon and oregano potatoes
recipe adapted from Dish Magazine issue 35
Ingredients:
2 chicken legs (thighs and drumsticks) with the skin on
sea salt and freshly ground black pepper
1/2 tsp paprika
1 Tbsp vegetable oil + 1 Tbsp olive oil
1 onion, peeled and cut into six through the root
3 medium potatoes, peeled and cut into quarters (bigger ones into 6-8 pieces)
4 garlic cloves, peeled
1/2 cup dry white wine
2 Tbsp lemon juice
long strips of lemon zest from 1 lemon (remove all the white parts or your sauce will be bitter!)
1 small cinnamon stick
2 bay leaves
2 tsp dried oregano
1/2 tsp chili flakes (or to taste)
1 Tbsp flat leaf parsley, roughly chopped
Directions:
Preheat the oven to 180˚C.
Season the chicken with salt and pepper, and sprinkle with paprika. Heat the oil and olive oil in an ovenproof pan and brown the chicken on all sides. Transfer to a plate.
Now fry the onions until golden and add to the chicken. Repeat with potatoes and garlic.Be careful to fry the potatoes until they begin to soften otherwise they will never cook through when you add the lemon juice.Pour in the white wine and let it boil until only half of it remains, scraping the pan to get more flavor from the caramelized sticky bits on the bottom. Season and mix with lemon juice.
Put the chicken, potatoes and garlic back to the pan, together with any juices. Add the remaining seasoning – lemon zest, cinnamon stick and bay leaves, then sprinkle with oregano and chili flakes.
Put it into a 180˚C oven. Rost, uncovered for 40-45 minut. Turn the chicken and potatoes halfway through the roasting and add some water if too much sauce has evaporated.
Sprinkle with parsley before serving.
Przepis pochodzi z magazynu Dish 35 a znalazłam go tutaj, na bardzo fajnym blogu Magazyn Kuchenny.
Smacznego!
PIĘKNE ,AROMATYCZNE DANIE …ZAPRASZAM NA KURCZAKA W SOSIE SŁODKO -KWAŚNYM DO RYŻU::POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/kurczak-sodko-kwasny-z-ryzem.html
Jak to musi pachnieć 🙂 mmm 🙂
piękne zdjęcia! ależ musiało u Ciebie pachnieć! pysznie niebywale 🙂
ubóstwiam te orientalne połączenia!:)
chętnie bym wpadła do Was na taki obiad 🙂 ściskam!!
Kurczaka z cytryną często robię, ale nigdy nie dodawałam cynamonu. Przepis do wypróbowania:)
Aniu, piękne zdjęcia! Aż nabrałam znowu ochoty na tego kurczaka 🙂
Cudne zdjęcia! Ślinka cieknie na sam widok. Pyszności Aniu.:)
Mój książe by zjadł… 🙂
znowu same pysznosci, oj oj
Talerze mnie zachwyciły 🙂 ten kurczak musi być bardzo aromatyczny!
Czy zamiast laski cynamonu można dodać mielony a jeśli tak to w jakiej ilości.
Tak, mozemy zastapic je zmielonym cynamonem. Dodajemy ok. pol lyzeczki do przypraw, ktorymi posypujemy samego kurczaka i niepelna lyzeczke mieszamy z sokiem z cytryny.
Pozdrawiam serdecznie
Anna