Marcepanowa czekolada na gorąco.

 

IMG_3043
Marcepan mogłabym spokojnie zaliczyć do grupy produktów pierwszej potrzeby z naszym domu. Mam bowiem pod swoim dachem dwóch takich marcepanowych smakoszy. Stąd czasmi przeróżne pomysły z jego udziałem. Szczególnie mile widziane w chwilach takich jak te… gdy ciemność za oknem, chłód za progiem a do domu daleko… (odliczanie do wyjazdu do Polski trwa).

Jest aksamitna w konsystencji i taka kojąca… wszelkie smutki, rozterki, chłodne dłonie, zmęczoną głowę po długim dniu pracy. Nie można jej wypić zbyt dużo, choć nie jest przesadnie słodka. Zdecydowany must dla wielbicieli marcepanowych rozkoszy. Polecam gorąco.

I jeszcze jedna bardzo ważna informacja.

Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do Świątecznego Stołu Pajacyka, w mikołajkowy piątek, 6 grudnia nakryje z restauratorami w całej
Polsce.

To szczególny, jedyny w roku dzień, w którym właściciele odpowiedzialnych społecznie restauracji, pubów i kawiarń  przekażą 10% uzyskanego dzięki Wam obrotu na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie.

Nie masz pomysłu na prezent? Chcesz, żeby tym razem mikołajki wyglądały inaczej? Lubisz jeść, ale równie ważne dla Ciebie jest, by robić to świadomie? Przez codzienne zabieganie masz głód spotkań z bliskimi? Włącz się do akcji! Zrób prezent sobie, rodzinie, przyjaciołom, a jednocześnie dzieciom, dla których podarunkiem jest już sama możliwość zjedzenia  ciepłego posiłku i świadomość, że nie są Ci obojętne.

Wszyscy uwielbiamy adwentowe kalendarze i szelest pod poduszką, jednak mikołajowa wizyta w restauracji może dać znacznie więcej radości – jak wszystko, co można dzielić z innymi. Dlatego w
tym dniu nie gotuj, smakuj wolny czas i atmosferę fajnej knajpki, daj siebie innym.
Szybka instrukcja:
·      Dołącz do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/252050094951192/?ref=5
·      Wybierz jeden z adresów biorących udział w akcji, których wciąż aktualizowana lista dostępna jest na stronie: http://www.pah.org.pl/o-pah/434/lista_lokali i na Facebooku albo po prostu znajdź miejsce oznaczone plakatem Świątecznego Stołu Pajacyka
·      Umów się ze znajomymi na kawę albo grzane wino, zabierz rodzinę na Wasze ulubione jedzenie, z romantyczną kolacją nie czekaj do Walentynek!
·      Zapłać jak zwykle rachunek a pamięć tego szczególnego czasu zabierz na wynos J

Resztą zajmiemy się my, wraz z naszymi Partnerami.

 

Janka Ochojska zaprasza do Świątecznego Stołu i gotuje caponatę:
http://www.youtube.com/watch?v=Sap0x5lbnRg&feature=youtu.be

Z okazji tegorocznej akcji wydaliśmy unikalny, jedyny egzemplarz książki kucharskiej z przepisami Janki, który wylicytować można na aukcji w Radiu Kraków:
http://www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/aukcja-licytacja?OpenDocument

Mamy doświadczenie, bo organizujemy Świąteczny Stół od jedenastu lat, przez które Polska Akcja Humanitarna zapewniła dzieciom ponad 128 tysięcy posiłków. Potrzeby nadal są ogromne. 153
miliony dzieci na świecie cierpi z powodu głodu. W Polsce znaczny procent dzieci jest niedożywionych, czego skutki pozostają widoczne latami w sferze fizycznej, psychicznej i społecznej. To zaś odbiera dorastającym młodym ludziom szanse na aktywny rozwój i bycie twórczymi obywatelami. Niedożywione dzieci z ubogich rodzin mają obniżoną odporność, przez co częściej chorują i mają mniej czasu na naukę. Ich mózg, jak reszta ciała, nie ma szans rozwijać się jak u rówieśników. Fizyczną dysproporcję wzmacnia brak wiary w siebie i niska samoocena, którym nierzadko towarzyszą poczucie osamotnienia i bezsilności. Święta to wspólny czas, bądźmy razem także z najbardziej potrzebującymi opieki, ciepła i uwagi, zwłaszcza że to nic nie kosztuje.

O niedożywionych dzieciach warto pamiętać nie tylko 6 grudnia. Pomagać im można przez cały rok poprzez wpłaty na konto:
BZ WBK 69 1090 1043 0000 0000 0503 4588.

Patronat nad akcją objęły portale NewsGastro oraz Gastronauci.

IMG_3060

Marcepanowa czekolada na gorąco

Składniki:
60 g czekolady deserowej
4 łyżki kakao bez cukru
500 ml mleka sojowego
125 g marcepanu (może być nawet 150 g – wedle uznania)

Przygotowanie:
1. Czekoladę, mleko i kakao umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym ogniu do dokładnego rozpuszczenia i połączenia składników. Mieszamy od czasu do czasu.
2. Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. W razie konieczności i zależnie od upodobania podgrzewamy przed podaniem.

 

IMG_3046
Smacznego!
14 komentarzy Dodaj swoje
  1. Widzę, że robi się coraz bardziej zimowo i gwiazdkowo. Ja ciągle nie mogę poczuć klimatu, choć nawet list do Mikołaja napisałam. Coś czuję, że poczuję dopiero jak wpadnę w wir świątecznego gotowania 🙂 Może póki co, powinnam cieszyć się spokojem 🙂
    Ściskam Cię Kochana. Chciałabym na jeden dzień schować się gdzieś w Twojej kieszonce i popodglądać te wszystkie słodkości 🙂

  2. A takiej jeszcze nie probowalam! Swoja droga, marcepan to jedna z tych rzeczy, do ktorych musialam dojrzec: kiedys nie znosilam, dzis uwielbiam.

  3. Na zewnatrz sztorm, a ja siedze pod kocem z kubkiem tej pysznej czekolady! Dziekuje za przepis!
    Pozdrawiam sedecznie! 😉
    justyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *