Jak to tak? Niedziela bez ciasta? Być nie może…
Zgodnie z ideą niedzieli – nie napracujecie się przy nim wcale. Jest szybkie, pyszne, zawsze się udaje.
Ciasto z żurawiną
Składniki:
125 g mrożonej żurawiny, spokojnie można zwiększyć tę ilość do 200 g, tym razem zaryzykowalam 300g i wyszło bardzo pyszne, jesli się lubi takie konkretne owocowe doznania
3 łyżki cukru
50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
2 jajka
olejek pomarańczowy
175 g mąki
175 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Żurawinę wysypujemy na patelnię, dodajemy cukier, miaszamy, zagotowujemy.
2. Roztapiamy masło, odstawiamy do przestygnięcia.
3. Nagrzewamy piekarnik do 160°
4. Składniki mokre – jajka, olejek i masło – dodajemy do suchych, mieszamy krótko mikserem.
5. Połowę masy wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy (24 cm średnicy).
6. Wykładamy żurawiny (jeżeli podczas gotowania puszczą dużo soku – należy je odsączyć) i pozostałą część masy. Nie musi być dokłanie rozsmarowana.
7. Posypujemy płatkami migdałowymi i odrobiną brązowego cukru.
8. Pieczemy 1 godz.
Przepis – Nigella Lawson.
Smacznego!