Proponować ocet w poniedziałkowy letni poranek… wybaczcie 🙂
Coś dla wielbicieli truskawkowych aromatów i smaków zaklętych w słoiczkach… Polecam gorąco!
Ocet truskawkowy
Składniki:
10 łyżek czerwonego wytrawnego wina
5 łyżek octu winnego (użyłam czerwonego ale biały także może być)
1 łyżeczka aceto balsamico
1 łyżeczka cukru
150 g truskawek
gałązki tymianku lub rozmarynu
Przygotowanie:
1. Myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze cząstki truskawki.
2. W słoiku mieszamy wino, ocet, aceto balsamico i cukier – do rozpuszczenia tego ostatniego.
3. Dodajemy truskawki i gałązki ziół. Mieszamy. Zamykamy, odstawiamy w ciemne miejsce.
4. Ocet nabiera charakterystycznego truskawkowego aromatu już po 3 dniach. Polecam jednak pozostawić go jeszcze na minimum tydzień. A najlepiej 2-3 tygodnie. Po czasie leżakowania przelewamy przez sitko. Zamykamy w słoiczku lub buteleczce.
Smacznego!
Ooo, to mi się podoba:)
Nie samym winnym człowiek żyje 😛
ciekawe:)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
Pozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wspaniały przepis! Octy owocowe są cudowne!