Peanut crinkle cookies.

IMG_6504
W kolejce ustawiła się już spora liczba przepisów do publikacji… czekają na swój czas, albo mój. Nie sposób było osatnimi dniami napisać cokolwiek. Pisać o ciasteczkach, pieczeniach, czy zupach w obliczu tragicznych wydarzeń, które spotykają znajomych ci ludzi. Wydarzeń, które nam kazały się zatrzymać, zapłakać, pochylić głowę i zgiąć kolana do modlitwy. Wyjątkowo smutny to czas.

Długi weekend. I my wyjedziemy odpocząć lub tylko z intencją odpoczynku. Byle wrócić cało i zdrowo.(Przepisy w tym czasie będą się ukazywać, zapraszam więc…)

Dobrych chwil radości, słońca i wytchnienia, Kochami!

 

IMG_6497

 

Peanut crinkle cookies albo popękane ciasteczka orzechowe
Składniki:
250 g płatków owsianych
75 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
100 g masła orzechowego
100 g miękkiego masła
100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
1.    Płatki owsiane mielimy dokładnie.
2.   Łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy masło. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3.   Prażymy orzechy na patelni. Przekładamy małymi porcjami na ręcznik papierowy i zdjemujemy skórkę.
4.   Orzechy przekładamy do masy ciasteczkowej. Łączymy.
5.    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
6.    Formujemy kulki, które spłąszczamy na blasze do formy ciasteczek.
7.    Pieczemy 20 minut bez nawiewu, następnie jeszcze 10 minut z nawiewem.
8.    Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
IMG_6499
Smacznego!
11 komentarzy Dodaj swoje
  1. Anno, chciałam napisać że piękne kolory, brązy i granaty i chabry na filiżance…, ale potrzymam Cie za rękę… i wspomnę w modlitwie cokolwiek się stało…
    :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *