Dziś prosta truskawkowa propozycja do wykonania w krótkim czasie, po powrocie z pracy, kiedy to mamy wielką, przemożną ochotę na coś słodkiego…
Zapraszam jutro!
Krajanka owsiana z truskawkami
Składniki:
150 g mąki orkiszowej typ 900 (można zastąpić zwykłą, tortową)
100 g zmielonych płatków owsianych *
75 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
115 g masła
45 g gęstego jogurtu naturalnego
Na kruszonkę:
60 g płatków owsianych
90 g mąki
50 g cukru
1 białko
60 g masła
Ponadto:
300 g truskawek
garść płatków migdałowych
* z braku odpowiedniego urządzenia zmiksowałam moje płatki „żyrafą”
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy spód. Do miski wsypujemy mąkę, płatki, cukier, sól, proszek. Mieszamy. Do zagłebienia wbijamy żółtko, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wlewamy jogurt. Szybko wyrabiamy. Wykładamy ciastem foremkę o wymiarach 23×26 cm (na dnie foremki – papier do pieczenia), wstawiamy na chwilę do zamrażarki.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
3. Spód podpiekamy przez 15 minut.
4. Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy płatki, mąkę, cukier i masło. Kiedy się połączą dodajemy lekko roztrzepane widelcem białko. Łączymy. Przechowujemy w lodówce do czasu wykorzystania.
5. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy, kroimy na połówki.
6. Truskawki układamy na podpieczonym spodzie przekrojeniem do góry. Posypujemy kruszonką, którą rozdrabniamy nad ciastem palcami. Na koniec całość posypujemy garścią płatków owsianych.
7. Pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
takie krajanki są idealne na tę porę roku! można schować je w torebkę i zabrać ze sobą wszędzie 🙂 pysznie truskawkowa!!!
Ja lubie je bardzo, bo takie sa niezobowiazujace i jednoczesnie tak pyszne, po prostu … serdecznie
Anna
Uwielbiam Twoje krajankowe propozycje. Może i na tę się skuszę?
Cudownie wygląda.
Pozdrawiam Anno 🙂
A rzeczywiscie, do krajanek mam niejaka slabosc, ciesze sie, ze przypadly Ci do gustu 🙂
Buziaki
Anna
Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia…!!!:):):):):)Cudne:):):):)
Ciacho wygląda na apetyczne:)
Anna, na czym polega bycie krajanką? My nigdy w domu nie mieliśmy cista które tak by się nazywało.
W mojej opinii krajanka to kruche, bardzo niskie ciasto, ktore sie kraje i zjada natychmiast 🙂
Na serio – pojecia nie mam 🙂 ale poszukam, bo wiedziec trzeba 🙂
Dziekuje 🙂 Buziaki
Anna