Lubię prostotę i nic na to nie poradzę. A już szczególnie ostatnio, wybitnie nie mogę zorganizować się do pieczenia wymyślnych ciast. Z perspektywy dzisiejszego zmęczenia wydaje mi się, że nawet taka zwyczajna szarlotka przerasta moje możliwości. I kiedy sobie przypomnę, że zdarzyło mi się ostatnio upiec ciasto z thermomixem postawionym na podłodze jadalni i ekipą wymieniającą okna w domu, dosłownie za moimi plecami, to nie mogę wyjść z podziwu – bo albo ja miałam tak wielką ochotę na coś słodkiego, albo to ciacho jest tak dobre, że nie mogło poczekać tych kilku godzin.
Być może chodziło o jedno i drugie. Całość zajęła kilkanaście minut, nie licząc pieczenia. Ale było jak znalazł na nastałą okoliczność totalnego bałaganu. Cóż to, skoro to dopiero początek, a ściany w całym domu wyglądają jak po wizycie malarza pokojowego na potężnym rauszu.
Kawka? Ciacho?
Kto chętny?
To już właściwie Piątek. Zaciągamy hamulce. I luz.
Proste ciasto z jabłkami
Składniki: wszystkie w temperaturze pokojowej!
3 jajka
100 ml cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 ml śmietanki
300 ml mąki (250 gr)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
Na orzechową pralinę:
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
50 g masła
100 g orzechów
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
2. Foremkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
3. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Odkładamy.
4. Jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem i wanilią.
5. Dodajemy śmietankę, dalej mieszamy na mniejszych obrotach.
6. Wsypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, cynamonem i szczyptą soli. Mieszamy krótko do dokładnego połączenia.
7. Wsypujemy pokrojone jabłka, mieszamy szpatułką do połączenia.
8. Wylewamy do foremki, wyrównujemy wierzch.
9. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut. Warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, aby nie przesuszyć ciasta.
10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę na czas przygotowania praliny.
11. W garnuszku rozpuszczamy miód i cukier, dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia. Wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy tak, aby orzechy były dokładnie pokryte karmelową masą.
12. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy, pozostawiamy do wystygnięcia.
Przepis pochodzi z YT
Smacznego!