Pyszna tarta bez pieczenia.

 

IMG_8654

 

Tarta bez pieczenia. Jedna z tych, które przygotowuje się niemal błyskawicznie. Małym nakładem pracy i bez włączenia piekarnikia. Marakujęmożna zastąpić czerwoną lub czarną porzeczką. Ważne, by użyć kwaśnych owoców.
Latem, szczególnie podczas upałów, czego chcieć więcej? Przepis portugalskiej koleżanki z pracy, przekazany przez niezawodna Agatę. Dzięki Agata!
IMG_8668

 

Tarte de Maracujá (Tarta bez pieczenia, z marakują)
Składniki:
300 g ciastek typu Digestive, petit beurre, lub portugalskich Maria (dostępnych w Brukseli m.in.we Freshmedzie)
125 g masła
12 owoców marakui (jeżeli użyjemy tylko 8 tez będzie dobrze) możemy zastąpić je na przykład czerwoną lub czarną porzeczką
1 opakowanie galaretki cytrynowej
400 g mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
1. W blenderze rozdrabniamy herbatniki do konsystencji piasku. (Możemy zrobić to ręcznie używając walka). Dodajemy roztopione masło. Łączymy. Wysypujemy do foremki na tartę o średnicy 26-28 cm. Idealnie, jeśli jest to foremka z wyjmowanym dnem. Wyrównujemy i dociskamy do uzyskania jednolitej powierzchni. Wstawiamy do lodówki. Warstwa ciasteczkowa powinna być dość cienka. Jeżeli mamy mniejszą foremkę na tartę, nadmiar przekładamy do foremek na tarteletki.
2. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody. Przestudzamy.
3. Marakuje przekrajamy na pół, wydrążamy. Łączymy z galaretką.
4. Otwieramy puszkę mleka. Łączymy je z galaretką.
5. Całość wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
6. Warto przed podaniem kwadrans wcześniej wyjąć tartę z lodówki.
IMG_8666
Smacznego!
12 komentarzy Dodaj swoje
    1. Olu, przyjdzie czas, ze i ona bedzie dostepna. I pewnie znajdzie sie w zupelnie nieoczekiwanym miejscu i czasie. A w przypadku tej tarty naprawde mozesz z wielkim powodzeniem zastapic ja wspomnianymi juz porzeczkami, jezynami a nawet wisniami… Polecam sprobowac.

      Pozdrwiam serdecznie

      Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *