Składniki:
W oryginale:
rabarbar
ciasto francuskie
cukier
żółtko
W mojej wersji:
rabarbar
ciasto filo
cukier
3 łyżki miodu
¼ łyżeczki cynamonu
Oryginał:
1. Łodygi rabarbaru (ważne – aby nie były ani za grube ani za cienkie) obieramy i zasypujemy cukrem.
2. Kiedy puszczą sok, mniej więcej po ½ godzinie, osuszmy ręcznikiem papierowym i owijamy ciastem francuskim. Smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
3. Pieczemy 20-25 minut w 180°
Moja wersja:
1. Łodygi zasypujemy cukrem, i postępujemy jak powyżej.
2. W miseczce mieszamy miód z odrobina wody, dodajemy cynamon.
3. Rozkładamy płat ciasta filo, smarujemy go miodem. Łodygi długości około 20 cm zawijamy szczelnie ciastem.
4. Smarujemy zoltkiem, posypujemy brązowym cukrem.
5. Pieczemy 20 minut w 180°
Smacznego!
Pewnie, że lubimy rabarbar 🙂 Paluszki wyglądają bardzo apetycznie no i zamiana ciasta francuskiego na filo to jest bardzo dobry pomysł, po co ubierać takie zdrowe badyle w tyle kalorii.
nie miałam jeszcze okazji używać ciasta filo. Muszę się rozejrzeć po sklepach. Schrupałabym takiego palucha 😉
Oj, lubimy i to jak bardzo! Ogromnie podoba mi się ten pomysł – kupuję! I też zrobię w Twojej wersji z Filo – mrozi się cały rulon, a ja ciągle nie mogę zdecydować do czego go użyć. Teraz już po dylemacie! Pozdrowienia!
Noblevo,
madrze prawisz, oj madrze, przy tym roznica smaku tez jest zauwazalna, pozdrawiam
Milk_chocolate
rozejrzec sie warto i sprobowac przygotowac rowniez, polecam i pozdrawiam,
Anno-Mario,
z calego rulonu wyjdzie niezla porcja, objecie sie rabarbarem po wsze czasy, zycze smacznego i pozdrawiam,
Anna
Wspaniałe w tej swojej prostocie.
Szkoda, że rabarbar już się kończy.
Bo, mając naście lat, z ogromną chęcią się nim zajadam.
Pozdrawiam! 🙂
Aniu, bardzo podoba mi się pomysł na rabarbarowe paluszki! Super to połączenie z ciastem filo i miodem koniecznie 🙂 Wypróbuję, jak dorwę gdzieś jeszcze rabarbar 🙂
Oliwko,
tylko pozazdroscic… korzystaj wiec calymi garsciami, pozdrawiam Cie
Komarko,
moglam przypuszczac, ze wielbicielce kuchni greckiej to polaczenie przypadnie do gustu, polecam i pozdrawiam
Anna
Bardzo apetyczne. Uwielbiam rabarbar i choć podobno niezdrowy często mam z nim do czynienia.
Kochana, a ja sobie wyobrażałam, że wszystkie laski rabarbaru są owinięte tym ciastem i… tak tez chciałam zrobić… A tu osobno:) Ale zrobię, bo rabarbar wciaż mam – druga wiązka jeszcze:) Osiołkiem być…
Świetny przepis! Prosty i efektowny to lubię. ALe z francuzem bym zjadła 🙂
No taki rabarbar to bym w koncu sprobowala 🙂
Świetny przepis. Składniki mam, to już wiesz co wkrótce będzie.
Wojowniczko,
nawet wieksza dawka ale w tak krotkim okresie calego roku na pewno nikomu nie zaszkodzi, a jak moze poprawic humor…pozdrawiam
Ewelino,
to tylko znaczy, ze ja niejasno tlumacze…dobrze, ze w koncu sie porozumialysmy…ciekawa jestem juz tych zdjec, ktore im zrobisz…
Aniu,
Rzeczywiscie prostota mocno przemawia za tym przepisem, pozdrawiam
Moniko,
poki jest jeszcze dostepny, bo tu u nas drozeje wlasnie i znika z polek…
Lo,
juz sie nie moge doczekac Twoich wrazen, pozdrawiam
Anna