Rabarbarowe paluchy

Objadałam się ostatnio rabarbarem jakbym znów miała naście lat. Na szczęście w rodzinie nikt tej fascynacji nie podziela. Ale może Wy lubicie? Na pewno… Tym bardziej, że pomysł jest prosty i szybki w realizacji. Od Marty Gessler. Polecam szczególnie rabarbarowym smakoszom.

Rabarbarowe paluchy

Składniki:
W oryginale:
rabarbar
ciasto francuskie
cukier
żółtko

W mojej wersji:
rabarbar
ciasto filo
cukier
3 łyżki miodu
¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Oryginał:
1. Łodygi rabarbaru (ważne – aby nie były ani za grube ani za cienkie) obieramy i zasypujemy cukrem.
2. Kiedy puszczą sok, mniej więcej po ½ godzinie, osuszmy ręcznikiem papierowym i owijamy ciastem francuskim. Smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
3. Pieczemy 20-25 minut w 180°

Moja wersja:
1. Łodygi zasypujemy cukrem, i postępujemy jak powyżej.
2. W miseczce mieszamy miód z odrobina wody, dodajemy cynamon.
3. Rozkładamy płat ciasta filo, smarujemy go miodem. Łodygi długości około 20 cm zawijamy szczelnie ciastem.
4. Smarujemy zoltkiem, posypujemy brązowym cukrem.
5. Pieczemy 20 minut w 180°

Smacznego!

13 komentarzy Dodaj swoje
  1. Pewnie, że lubimy rabarbar 🙂 Paluszki wyglądają bardzo apetycznie no i zamiana ciasta francuskiego na filo to jest bardzo dobry pomysł, po co ubierać takie zdrowe badyle w tyle kalorii.

  2. Oj, lubimy i to jak bardzo! Ogromnie podoba mi się ten pomysł – kupuję! I też zrobię w Twojej wersji z Filo – mrozi się cały rulon, a ja ciągle nie mogę zdecydować do czego go użyć. Teraz już po dylemacie! Pozdrowienia!

  3. Noblevo,
    madrze prawisz, oj madrze, przy tym roznica smaku tez jest zauwazalna, pozdrawiam
    Milk_chocolate
    rozejrzec sie warto i sprobowac przygotowac rowniez, polecam i pozdrawiam,
    Anno-Mario,
    z calego rulonu wyjdzie niezla porcja, objecie sie rabarbarem po wsze czasy, zycze smacznego i pozdrawiam,
    Anna

  4. Wspaniałe w tej swojej prostocie.
    Szkoda, że rabarbar już się kończy.
    Bo, mając naście lat, z ogromną chęcią się nim zajadam.

    Pozdrawiam! 🙂

  5. Aniu, bardzo podoba mi się pomysł na rabarbarowe paluszki! Super to połączenie z ciastem filo i miodem koniecznie 🙂 Wypróbuję, jak dorwę gdzieś jeszcze rabarbar 🙂

  6. Oliwko,
    tylko pozazdroscic… korzystaj wiec calymi garsciami, pozdrawiam Cie
    Komarko,
    moglam przypuszczac, ze wielbicielce kuchni greckiej to polaczenie przypadnie do gustu, polecam i pozdrawiam
    Anna

  7. Kochana, a ja sobie wyobrażałam, że wszystkie laski rabarbaru są owinięte tym ciastem i… tak tez chciałam zrobić… A tu osobno:) Ale zrobię, bo rabarbar wciaż mam – druga wiązka jeszcze:) Osiołkiem być…

  8. Wojowniczko,
    nawet wieksza dawka ale w tak krotkim okresie calego roku na pewno nikomu nie zaszkodzi, a jak moze poprawic humor…pozdrawiam
    Ewelino,
    to tylko znaczy, ze ja niejasno tlumacze…dobrze, ze w koncu sie porozumialysmy…ciekawa jestem juz tych zdjec, ktore im zrobisz…
    Aniu,
    Rzeczywiscie prostota mocno przemawia za tym przepisem, pozdrawiam
    Moniko,
    poki jest jeszcze dostepny, bo tu u nas drozeje wlasnie i znika z polek…
    Lo,
    juz sie nie moge doczekac Twoich wrazen, pozdrawiam
    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *