Bez tego sosu moja rodzina nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Tata z mamą przygotowują latem ogórki, jesienią tata zbiera i pieczołowicie selekcjonue prawdziwki, w niedzielny świąteczny poranek kroję i przygotowuję sos. Jemy wszyscy. Pełna współpraca. Symbioza. Rodzina.
Domowy sos tatarski
Składniki
5 części majonezu
1 część jogurtu naturalnego
3 części ogórków kiszonych
2 części ogórków konserwowych
2 części marynowanych prawdziwków
1 lub 2 części szalotki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kroimy drobno ogórki, szalotkę i prawdziwki. Jeśli trzeba odsączamy z soku.
2. Łączymy z majonezem i jogurtem, doprawiamy.
Smacznego!
cudowna jest taka Rodzinna współpraca
i smaczna
pycha. a jakie borowiki! u mnie się tylko słoiczek opieniek uchował, ale sos tatarski będzie. z domowym grzybkiem i domowym ogórkiem.
Mru! Uwielbiam ten sos. 🙂 Choć w wersji mi znanej jest jeszcze groszek, ale to może takie nasze małe wariactwo.. 🙂
Wszystkiego naj na Święta! 🙂