Strozzapreti z pysznym ragù

Mam trochę kłopot z tym przepisem. Bo zawiera mięso. A ja naprawdę staram się nie jeść mięsa. I chwalę sobie. Ale też – dzielę domostwo z facetami, którzy tak nie potrafią. I to dla nich muszę umieć gotować także takie potrawy. Pojawiają się tu rzadko, bo wymyśliłam sobie, że publikując wegetariańskie przepisy wspieram ideę, konsekwentnie więc – publikując mięsne … sami wiecie – a tego akurat chciałabym uniknąć. Bądźmy realistami. Nie uniknę. Ale przynajmniej, mogę namawiać Was do moderowanego spożycia mięsa, do szukania alternatyw, do poznawania innych smaków – i tego chciałabym sie trzymać. Jesteście ze mną?

No więc, kiedy już zabieram się do obróbki mięsnej 😉 to wybieram bio i najlepszej jakości, dorzucając jednocześnie dużo warzyw, do czego i Was zachęcam.

Ja wiem, że to moje ragù takie trochę mało ortodoksyjne, ale od dłuższego czasu w mojej kuchni, gdzie grzyby tam i sos sojowy, no nic nie poradzę.

Strozzapreti z pysznym ragù

Składniki:

Na soffritto:

100 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę

100 g cebuli pokrojonej w drobną kostkę

100 g selera naciowego pokrojonej w drobną kostkę

Ponadto:

150 – 175 g shitake lub pieczarek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

2-3 łyżki sosu sojowego

oregano, świeże lub suszone

250 g mielonego mięsa wołowego

parmezan do podania

oliwa do smażenia

bulion do podlewania

opcjonalnie – wino wytrawne do deglacage

250 – 300 g makaronu strozzapreti

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podduszamy delikatnie składniki na soffritto. Przekładamy je do osobnego garnka.
  2. Na tej samej patelni podduszamy grzyby, które pod koniec podlewamy sosem sojowym, mieszamy i przekładamy do garnka z soffritto.
  3. Na tej samej patelni podlanej odrobiną oliwy przesmażam mięso. Pod koniec dodajemy koncentrat, mieszamy, przekładamy do garnka.
  4. Mieszamy dokładnie zawartość garnka i dodajemy oregano.
  5. Na patelnię wylewamy wino lub bulion i zeskrobujemy pozostałości soków i cukrów ze smażenia składników, redukujemy, przelewamy do garnka. Gotujemy minimum 30 minut. Jeśli trzeba, podlewamy odrobiną bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do ugotowanego i odcedzonego makaronu w garnku, mieszamy, posypujemy parmezanem. Podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *